Olyan modern, falusias közösség kialakítását tűzte ki célul a Cserkúti Gyermekklub, ahol az emberek szívügye a lakókörnyezetük szebbé tétele, természetes számukra a környezetük megóvása, a hagyományok ápolása, s a lakók odafigyelnek egymásra.

Cserkút különleges helyzete miatt egyszerre néz szembe az elöregedő falvak jelenségével, miközben a természet közelsége és a Pécstől való csekély távolság miatt egyre többen költöznek ide a városból. Az agglomerációban élő családosok száma folyamatosan nő, ami óhatatlanul is új viszonyokat teremt a településen.

A faluért dolgozók számára ezért kiemelt feladat a faluközösség építése, erősítése, hogy az itt élők találkozzanak egymással, megismerjék egymást, s közösen találjanak megoldást problémáikra. Fontos számukra a betelepülők beillesztése a közösségi életbe, az őslakosok és a betelepülők közötti távolság csökkentése, s hogy megteremtsék a színterét a találkozás lehetőségének: egyszóval a cserkútiasság kialakítása.

Az Erősödő Civil Közösségek első ciklusába sikerrel pályázott a Cserkúti Gyermekklub azért, hogy a helyi kisgyermekes szülőkre építve élettel töltsék meg a település régóta üresen álló ifjúsági klubját. A tagok annyira komolyan vették ezt, hogy a kezük alatt kis túlzással észrevétlenül egy egész falut megszólító klub bontakozott ki, aminek támogatásából az önkormányzat is kivette a részét.

A Cserkúti Gyermekklub 2015-ös alapítás óta évről-évre több programmal rukkolt elő az a féltucat édesanya, akik kezdetben nem is akartak többet, mint gyermekeik számára létrehozni egy közösséget, ahol tévénézés helyett kreativ játékokkal, hasznos dolgokkal üthetik el az időt, s ahol mindenki megtalálja a korához és érdeklődési köréhez közelálló témákat, miközben bizalommal fordulhat társaihoz.

Az összejövetelek olyan jól sikerültek, hogy később már nem volt kérdés: nagyobb léptékben kell folytatni, kinyitni a kört és erősíteni a cserkútiasságot. Hogy ez mit jelent?

„A cserkútiasság nem más, mint egy közösség, ahol az emberek szívügye a környezet szebbé tétele, a falu arculatának-, hagyományainak megőrzése, a törődés és az odafigyelés” – magyarázza Hegedüs Bernadett, a Cserkúti Gyermekklub elnöke. A mindenkori bázis a Cserkúti Varázs Garázs Játszóház. Itt ismerik meg a gyerekek az olyan régi és modern kézműves technikákat, mint például a harisnyavirág és papírdísz készítés, itt barátkozhatnak a környezetvédelmi eszközökkel, de itt szerveződnek az adománygyűjtő akciók, innen indulnak a szemétszedési túrák, kirándulások és itt kap helyet a fotóklub is.

„Az állandó programjainkkal elértük, hogy a tagok közösen gondolkodnak a problémáink megoldásán, és az önkormányzat, illetve más helyi szervezetek is kedvet kaptak ahhoz, hogy segítő kezet nyújtsanak. Mára több sikeres közös projektet tudhatunk magunk mögött a Cserkúti Faluszépítő és Környezetvédő Egyesülettel, a Czana Domb Horgász Egyesülettel, a Cserkúti Nyugdíjas Klubbal és a Kővágószőlősi Nyugdíjas Klubbal.”

A távlati terveik között több tematikus foglalkozás és program is szerepel a környezetvédelem jegyében, ez a központi eleme az Erősődő Civil Közösségek pályázatuknak is.

Similar Posts