Gerillajógát, ingyenes előadásokat, közösségépítő eseményeket, jógafesztivált szervezett a pécsi Mandala, a segítő szakmákban dolgozók részére pedig egy rekreációs, stresszkezelő jógaszolgálatot építenek fel.

A jóga mint életmód, testi-lelki egészséget fejlesztő tevékenység egyre népszerűbb a 21. században, egyre többen keresik Pécsen is ezt a komplex testmozgást. Ugyanakkor a vidéki közösségek számára mégis kevés lehetőség mutatkozik jótékony hatásainak felfedezésére. A jóga ráadásul nem kizárólag sporttevékenység: fontos eszköz az egészség és a testi-lelki jólét megteremtésében, preventív alkalmazásával sikeresen lehet megelőzni a mentális és fizikai állapotromlást.

„A jóga népszerűsítésével hozzájárulhatunk az egyéni és a közösségi életminőség javításához helyi szinten” – magyarázza Kompolti Hedvig, a Mandala Jóga Pécs Egyesület a Teljes Életért vezetője, miért döntöttek úgy négy évvel ezelőtt, hogy civil szervezetet alapítanak a jógastúdiójuk aktív tagjaival. Szerettek volna felépíteni egy lelkes közösséget, akik szívesen segítenének másokon, s a gyakorláson túl részt vesznek társadalmi megmozdulásokon is. „Sikerült felépítenünk egy önkéntes bázist, akikkel rendszeresen szervezünk nyílt órákat Pécsen és a megyében, középpontba helyezve a jógát és az egészség fontosságát.”

A jóga jellegénél fogva különböző korú és hátterű emberek bevonását teszi lehetővé. Segítheti az itt élők életminőségének javítását testi és lelki síkon, a pozitív gondolkodás, az elfogadás, a tolerancia és az egymás iránti bizalom erősítését, mely minden közösség alapja. Csoportos mozgásformaként pedig a közösségépítés fontos eszköze lehet az egyéni életmódváltozáson túl.

Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával idén szeptemberben több ECK pályázóval, civil szervezettel együttműködve, öt másik jógastúdióval közösen szervezték meg Pécs első jógafesztiválját, a Jóga Pikniket az orfűi malmoknál. Az eseményre az egyik nagy sportáruház támogatását is sikerült megnyerniük. Az év során ingyenes beszélgetéssorozatot, szakmai napot szerveztek életmóddal, egészséggel kapcsolatos témákban. Miközben fejlesztették az egyesületük kommunikációját, nagyobb figyelmet fordítva a nyilvánosság elérésére, több gerillajógát is szerveznek Pécsen, az elsőt éppen a Jóga Világnapján az indiai nagykövetség közreműködésével az Északi Várfalsétányon.

„A program új dimenziókat nyitott meg számunkra, ezért a jövőben is együtt kívánunk működni más közösségi programjaink, kiemelten a segítő szakmában dolgozók életminőségének javítására irányuló kezdeményezésünk megvalósításában” – meséli Kompolti Hédi. „Nagyszerű élmény volt megtapasztalni, hogy más bevont szervezetek, alapítványok igen hasonló célokkal, hasonló utakon járnak, és velük együtt építkezve komoly eredményeket tudunk elérni a régiós közösségépítésben és kapcsolódások megtalálásában.”

A pályázatukból ugyanis még hátra van egy nagyon szép kezdeményezés: részt akarnak vállalni a segítő szakmában dolgozók támogatásában, hiszen sokszor azoknak is jól jön a támogatás és a figyelem, akik a legtöbbet adják a hétköznapokon. Szakértők bevonásával dolgozzák ki, hogyan tudnak a legtöbb jót tenni a célcsoportoknak a mentálhigiénia, stresszkezelés, életminőség javítás terén a jóga és társterületeinek eszközével, preventív, rekreációs célú támogatással.

Similar Posts