A kulturális értékteremtésen túl az irodalmi közösségek és a városi identitás erősítéséért is dolgozik Pécsen a rangos irodalmi folyóiratot, a Jelenkort kiadó Jelenkor Alapítvány. Egyik fontos kezdeményezésük, hogy a pécsi középiskolák irodalomóráira bevigyék a városhoz kötődő költőket, írókat.

Több pedagógustól kaptak visszajelzést, hogy a tanterv erősen korlátozza a lehetőségeiket, például a kortárs irodalomra szinte minden esetben kevés idő jut. A tanulók ritkán vagy egyáltalán nem találkoznak kortárs szerzőkkel a tanórákon, a városban alkotó, országos jelentőségű helyi szerzőkről pedig szinte sohasem esik szó. Az alapítvány ezért célul tűzte ki maga elé, hogy ezen változtasson: különböző pécsi középiskolákban rendhagyó, élményalapú irodalomórákat tartanak. A szándék nem titok, felkelteni a diákok érdeklődését az olvasás és a kortárs irodalom iránt. Ebben nagy segítségükre vannak olyan fiatal szerzők, akik korban is közelebb vannak, műveik vagy személyes jelenlétük képes megszólítani a fiatalokat. Sokszor a tanórai keretek közül kilépve.

A középiskolák bezárása miatt a személyes jelenlét elmaradt ugyan, online térbe kerültek át a rendhagyó irodalomórák, amiket azonban a diákokon túl megnyitottak az érdeklődőknek is. Az órák egy része a jövőben oktatási segédanyagként is használható lesz.

„A járványhelyzetben az embereknek még inkább igényük van az irodalomra” – jegyezte meg Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője. Ezért az iskolai kereteken túl több irodalmi rendezvényt tartottak, ebből az egyik legrangosabb az Erősödő Civil Közösségek támogatásával, a Jelenkor és a Csorba Győző Könyvtár által megrendezett Pécsi Ünnepi Könyvhét volt, ahol helyi és más magyarországi szerzőkkel (Aknai Péter, Tompa Andrea, Beck Zoltán, Terék Anna, Meliorisz Béla, Krusovszky Dénes, Kiss Tibor Noé, Milbacher Róbert, Zoltán Gábor) zajlottak beszélgetések.

Az irodalmi eseteken olyan magyarországi és határon túli irodalmárokat mutatnak be, akiknek munkái kritikus gondolkodásra ösztönzi a jelenlévőket, így került sor például Parti Nagy Lajos és Harag Anita kötetbemutatójára a Művészetek és Irodalom Házában.

Az alapítványnál bíznak abban, hogy programjaik hatására erősödtek a kulturális alapokon szerveződő pécsi közösségek, hogy a programok résztvevői, felnőttek és diákok egyre inkább meg tudják tölteni tartalommal a pécsiség fogalmát.


Similar Posts