A baranyai Mozsgó templomának papkertje tavaly nagy átalakuláson ment keresztül. Az elképzelések szerint lépésről-lépésre iskolai közösségi kert és a település prominens személyiségeit méltó módon ünneplő emlékpark fog válni az eddig jobbára kihasználatlan belső kertből.

A Mozsgói Lengyeltóti János Általános Iskola Szülői Munkaközössége összefogott, hogy közösségi pihenőkertté és iskolakertté alakítsa a templom mögötti, üresen álló belső udvart. A program a tanteremben sok időt töltő gyerekek egészségének megőrzését, természettel való kapcsolatuk megtartását is szolgálja, és persze sikerélményt is nyújthat számukra a növényekkel való munka. A megújult park így nem csak rendezvényhelyszínként, hanem kültéri tanteremként is funkcionál majd.

Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával tavaly a szülői munkaközösség megtisztította az udvart. Földmunkákat végeztek, ágyásokat alakítottak ki, fákat ültettek, padokat vásároltak és helyeztek el, egy másik pályázaton nyert támogatást is felhasználva a korábbi romos kerítést lebontották, és újat építettek. (A munkaközösség a járványhelyzetben is aktív volt, tavasszal az irányításukkal a diákok hazavitték az iskolakert programot.)

A kertet Tóti bácsi parkjának keresztelték el, így emlékezve a településhez sok szállal kötődő helytörténész, népművelő, kántortanító Lengyeltóti Jánosra. Ő volt Mozsgó első díszpolgára, a helyi általános iskola névadója. Felújított márvány emléktábláját a közösség a nyár folyamán helyezte el a kertben, ahol tervek szerint a községért munkálkodó további fontos személyek emlékműve is helyet kap majd. A meghitt hangulatú belső parkot a járványhelyzettel terhelt tavalyi évben még nem sikerült maradéktalanul kihasználni. Hogy biztosan ne kelljen elhalasztani, Tóti bácsi parkjának hivatalos avatási ünnepségét a szülői munkaközösség – összekötve egy másik iskolai rendezvénnyel – májusra tervezi.

„Egyetlen alkalommal tudtunk összejönni, a felnőttek számára hirdettünk meg oltó napot augusztusban” – mesélt tevékenységükről Horváth Bernadette, a program ötletgazdája. „Nagy örömünkre szolgált, hogy együttműködhettünk a Gyümölcsoltó Alapítvánnyal, részükről Ölbei Mihály kertészmérnök hasznos bemutatóval segített minket. A kert további üzemeltetésében, a növények kiválasztásában és gondozásában is fogunk tőlük szaktanácsot kérni, sőt növényeket is felajánlottak a kert egy részének beültetéséhez.”

A gyűjteményes kert kialakításával Tóti bácsi parkja igazi tündérkertté fog válni.


Similar Posts