Erdei tanösvényt alakított ki a Hétágfa Egyesület: a Kistótfalu központjából induló, 2,5 km-es, hét állomásból álló túrautat szeptemberben avatták fel. A tájékoztató táblákat és installációkat saját fejlesztésű alkalmazás egészíti ki, utóbbi többféle tematikus sétát, egyéni elmélyedést tesz lehetővé.

A Hétágfa Egyesület 2016-ban alapított közösségi kertet Kistótfalu határában, a „világvégi elhelyezkedésű” Hétágfa Ligetben. Az elmúlt években több környezettudatossággal, egészségfejlesztéssel, kreatív alkotással foglalkozó közösségi rendezvényt szerveztek a területen. Az Erősödő Civil Közösségek II. ciklusában fedett programhelyszínnel gazdagodtak, egy télen-nyáron egyaránt használható jurtát építettek a Ligetben.

Az egyesület tagjai a környék turisztikai vonzerejét az érintetlen természeti értékekben látják. A tanösvénnyel egy olyan szolgáltatást nyújtanak, ami nem kötött túravezető jelenlétéhez, míg szervezett túráikon a közösségépítés is fókuszba kerül. Eseményeikre korábban inkább a hétköznapi mókuskerékből kiszakadni vágyó városiak érkeztek, de most a tanösvény kiépítése során a faluban élőkkel is jóval szorosabb kapcsolat alakult ki. „Fontos volt számunkra, hogy együtt építsünk valamit, amit mindenki magukénak érezhet” – tudtuk meg Mucsi Georginától, az egyesület vezetőjétől.

Új ösvényeket találunk egymáshoz is. Ez az út összeköt turistát, érdeklődőket, helyieket, hétágfásokat, önkénteseket.

Ez olyan többletet jelent nekünk, amire már régóta vártunk” – osztotta meg tapasztalatait Gina. Az ösvény kezdő állomása is szimbolikus, hiszen az óriási közösségi falfestmény az egyik helyi lakos, Jani bácsi háza falára került. A képet a Murál Morál Egyesülettől tanultak segítségével a hétágfások, kistótfalusi gyerekek és felnőttek, valamint a környékről érkező önkéntesek készítették.

A tanösvény öt tematikát ölel fel: életerő, mese, természetművészet, hely szelleme és környezettudatosság. Az Erősödő Civil Közösségek támogatásának köszönhetően mindezt egy előre is letölthető, saját fejlesztésű applikáció egészíti ki. Ezzel bővebb és jobban rendszerezhető kreatív tartalmat kapunk a sétánkhoz. „Tudomásunk szerint a miénk az első ilyen alkalmazás. Külön öröm és büszkeség számunkra, hogy az egyik egyesületi tagunk fejlesztette” – mesélte Gina. Játékötletek, feladványok, bábszínészek által felolvasott archaikus mesék, madárhangok elevenednek meg az alkalmazáson keresztül, ami letöltés után internet kapcsolat nélkül is használható.

„Mindannyian a természet részei vagyunk, csak erről a gépek és betonépületek között könnyű megfeledkezni. Ezért is jó elvonulni néha ilyen helyekre. A váltás a hétköznapi üzemmód és a természetközeli állapot között nem egy kapcsolóval történik, hanem fokozatos elmélyülés útján. Pont erre van a Hétágfa Tanösvény. Ami hét állomáson elvezet minket a Hétágfa Ligethez, közben meg saját magunkhoz is” – foglalta össze avató beszédében Kövér András a tanösvény esszenciáját.


Similar Posts