Igazi közösségé kovácsolják a kisközség lakosságát, s kulturális programokat is szerveznek a Paléért Egyesület tagjai. Hisznek abban, hogy lehet akármilyen apró egy település, attól még nem kell hátrányt szenvedniük semmiben, s sok problémára lehet választ adni társadalmi összefogással.

Palé kis település Baranyában, száznál is kevesebben lakják. A tömegközlekedés nagyon ritka, napi három járat közlekedik, nincsen kiépített kerékpárút, nincsen vasút. A könyvtáron kívül más kulturális lehetőség nemigen adódik a lakosság számára. Erősen korlátozottak a lehetőségeik, ezért elsősorban ezen kívánnak változtatni az itt élők.

Paléért Egyesület 2016-ban alakult meg, Palé értékeinek jobb kiaknázása érdekében a kultúra, a faluszépítés, környezetápolás területén. A céltudatos és korszerű községkép kialakításáért dolgoznak, a községben igénybe vehető szolgáltatások magas színvonalon történő működtetéséért a község polgárait és az egyesület tagjait tevékenyen szervezik és motiválják.

Az egyesületnél úgy vélik, Palé fejlődését csakis közös erővel tudják biztosítani, s a problémák megoldásához szükség van a lakosság bevonására. Már csak azért is, hogy feltárják a még nem ismert hiányosságokat. Az egyesület egyik alapvetése volt, hogy valós igényekre reagáljanak, ezért a programjukat a lakosság meghallgatásával alakították ki.

„Olyan stabil közösséget szeretnénk, ahol az emberek számíthatnak egymásra, segítik egymást a boldogulásban. A mai világban szinte teljesen bezárkóztak az emberek, sokaknak esélyük sincs kulturális programokra járni, minőségi szabadidőt eltölteni” – magyarázza Rumpli Éva, aki a település könyvtárosa, hogy miért alapították meg a Paléért Egyesület.

A kulturális programjaik segítségével más szemléletekkel is megismertethetik a település fiatal korosztályát, akik így láthatják, hogy van választási lehetőségük, amiben részt vehetnek. Ilyen volt például a településen újraélesztett betlehemezés hagyománya is, ami teljesen kihalt volna, ha a gyerekek nem kezdenek vele foglalkozni.

Több programot is szerveztek az Erősödő Civil Közösségek támogatásában, a településről kitelepített német családok emlékére emléknapot tartottak, de virágosítottak is a település játszóterén, buszmegállójában, temetőjénél, ellátogattak színházba, s több kiállítást, kirándulást is szerveztek. Szintén jutott a támogatásból a Palé Krónikája kiadására is.

A település apraja-nagyját megmozgató programok hosszú távú és legfőbb célja persze az, hogy megállítsák és visszájára fordítsák az elvándorlást.

Similar Posts