A Deseda Tájvédelméért és Fejlesztéséért Egyesület műhely alkalmakat, nyitott portákat és tanulmányi kirándulást szervezett a kaposvári kiskertek gazdálkodóinak. A kertbarát körök összefogásával eredményesebb érdekvédelmi tevékenység kialakítása is cél. Ennek már eredménye is látszódik, hiszen a toponári zártkerti rész évek óta halogatott, vezetékes vízhálózatra való bekötése felé fontos lépések történtek.

Kaposvár környékén több kertbarát kör is üzemel, de a köztük lévő párbeszéd hiánya és a tagságuk fokozatos csökkenése miatt keveseket érnek el, érdekeik képviselete erőtlenné vált. A Deseda Egyesület célja, hogy hatékony együttműködést alakítson ki közöttük, közös programokkal tegyék vonzóvá a kiskerti gazdálkodást, a kezdő és haladó kertészeknek pedig szakmai segítséget nyújtsanak. Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával az egyesületek között testvérkapcsolat kialakításán dolgoztak, megteremtve a hatékonyabb érdekvédelemhez szükséges összefogás alapjait.

Három találkozó alkalmával főzőverseny, borkóstoló, ultiverseny és hajókázás keretében ismerkedett egymással az egyesületek tagsága. Jó hangulat mellett új ötletek születtek a közösségi élet felvirágoztatására, és konkrét célokat is kitűztek. Például a toponári zártkerti rész vezetékes vízhálózatra való bekötését.

A tervek azóta az előkészítés fázisába kerültek, a szervezetek képviselői több alkalommal tárgyaltak az önkormányzattal és a szolgáltatóval a kivitelezés ütemezéséről és a szükséges anyagi feltételek megteremtéséről.

Az egyesület júniusban buszos tanulmányi kirándulást szervezett Tolna megyébe, amin harmincöten vettek részt. A kétnapos út során meglátogatták többek között a grábóci szerb ortodox templomot, a Mórágyi rögöt, illetve a Pörbölyi Ökoturisztikai Központba és Bajára is elkirándultak. Az estét közös énekléssel töltötték, ehhez a pályázatnak köszönhetően egy nótafüzetet is összeállítottak.

Az októberi „Nyitott porták” programon hat toponári pincetulajdonos nyitotta meg udvarát a zártkerti övezetek iránt érdeklődő látogatók számára. A rossz idő ellenére is több mint ötven vendég volt kíváncsi a kertekre – őket a tapasztalatcsere mellett és a hidegre való tekintettel forralt borral és teával várták.

„Nagy eredmény az, hogy sikerült külsős embereket megszólítanunk, kedvet csinálnunk nekik a helyi értékek megismeréséhez”– mondta el Dávid János, a Deseda Tájvédelméért és Fejlesztéséért Egyesület elnöke, aki szerint a pályázat számukra nagy kezdőlökést jelentett a szerveződéshez és további közös kezdeményezések indításához.


Similar Posts