Szemléletmódváltás és jövőképteremtés: a komlói T 20 Darts Club példaértékű drogprevenciós és közösséget építő programokat valósított meg az elmúlt években a baranyai kisvárosban.

A T 20 Darts Club nem egyszerűen sport és szabadidős-szervezet. A sporton túl ugyanis nagy figyelmet fordítanak arra, hogy megszólítsák a helyieket, alternatív időtöltési lehetőséget biztosítsanak. Az egyik nagy sikerű programjuk a „Drog helyett darts!”, aminek keretében a drogprevenciós előadásokat dartsozási lehetőséggel kötik össze.

„Két év alatt nemcsak Komlón, de a komlói kistérség összes iskolájában mintegy 2500 általános és középiskolai tanulóval valósítottuk meg a bűnmegelőzési programunkat. Eddig nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk” – meséli Váczi István, az egyesület elnöke, aki néhány éve szervezi és irányítja a komlói dartséletet. Azokból a komlói és Komló környéki iskolákból ugyanis, ahol a programunkkal jártunk, azóta nem jeleztek kábítószer okozta rosszullétet. Rendőrkapitányként és drogprevenciós előadások szervezőjeként korábban saját magam tapasztaltam, hogy nem elég az iskolai előadás ahhoz, hogy a gyerekeket távol tartsuk a drogok jelentette veszélytől. Ezért döntöttünk úgy, hogy az előadások után rögtön mutatunk egy alternatívát is a kábítószerezéssel szemben. Ez lett a darts. És az ötlet bevált: az iskolákban darts szakkörök indultak, a gyerekek lefoglalják magukat, és kisebb eséllyel próbálnak ki kábítószereket” – mutatott rá a T 20 elnöke.

Az egyesület az Erősödő Civil Közösségek programban egyrészt a „Drog helyett darts!” folytatására kért támogatást, aminek részeként további iskolai bűnmegelőzési darts programokat rendeznek. Másrészt a T 20 szerette volna ezt a programot továbbfejleszteni és több korosztályra kiterjeszteni.

Fontos háttér, hogy a komlói bányák bezárásával a városban a közösségek támogatása töredékére csökkent, sok civil szervezet, köztük számos sport témájú közösség megszűnt. A korábban jól működött közösségi élet darabjaira hullott, és anyagi háttér nélkül csak kevés csoport maradt fenn. Emellett a megélhetésért vívott mindennapi küzdelem a családok életére is kihatott. A különböző korosztályok részben elidegenedtek egymástól, részben beszűkült az egymásra fordítható idejük. A mai világban egyre kevésbé beszélnek egy nyelvet az emberek, a társadalmi tolerancia talán sohasem volt ennyire alacsony szinten.

A T 20 Darts Club ezeken a problémákon szeretne segíteni a mindenki számára közös sikerélményt adó sport, ezen belül is a gyors sikerélményt adó, különösebb pénzügyi befektetést nem igénylő, könnyen elsajátítható darts segítségével.

„Az iskolai programok után a szülők és a nagyszülők, más civil szervezetek sorra kerestek fel bennünket annak érdekében, hogy a programot, és kifejezetten annak sport vonatkozású dartsot népszerűsítő és gyakorlási lehetőséget biztosító részét terjesszük ki rájuk is” – magyarázta Váczi István. „A program sikere és a folyamatos érdeklődés miatt jelenleg minden jelentősebb komlói városi civil rendezvényen jelen vagyunk. Úgy gondoltuk, hogy a darts sport közösség építő szerepe és ennek általunk történt megvalósítási módja már kipróbált alapokon fekszik.”

Ezért a T 20 Darts Club ECK tevékenységének hosszú távú célja Komló városában levő civil potenciálnak a darts sport segítségével történő felszínre hozása. Cél, hogy ezek a közös sikerélményt megélő személyek merjenek egymás felé fordulni a mindennapokban, szélesedjen a kapcsolati rendszerük, erősödjön a közösséghez tartozás érzése.

Ehhez elengedhetetlen az idősebb korosztályhoz tartozók bevonása. Az egyesület ennek érdekében az ECK támogatásával olyan rendezvényeket szervez, ahol a nyugdíjasokat megszólító civil szervezeteken keresztül elérhető az idősebb korosztály is. A támogatott projekt lezárásaként egy nagyszülő – unoka darts versenyt is tartanak, amelyet, a remények szerint később máskor is megismételnek majd.

Similar Posts