Kerékpárral szállít ételt a rászorulóknak a Pécs Bike Maffia, a csapat idén ősszel egy nagy közösségi rendezvénnyel is bemutatkozott.

„Anya, ugye milyen jó, hogy mi ilyen kedvesek vagyunk és segítünk?” – kérdezte anyukájától egy kisgyerek, miután átadták a Pécs Bike Maffiának az adományaikat. Majd szigorúan édesanyja lelkére kötötte, hogy említse meg, a felajánlott iskolaszereket ő maga válogatta ki és küldi a rászoruló gyerekeknek.

Csak egy apró jelenet a számos találkozásból, ami lejátszódik a Pécs Bike Maffia egy-egy akcióján. Az országos hálózat baranyai csapata 2015 óta működik Pécsen. Alaptevékenységük, hogy a tagok kerékpárral szállítanak ételt a rászorulóknak, havonta 20-25 családnak, ez nagyjából 120 adagnyi ételt jelent. A menüt a csapat önkéntesei készítik el, majd bringára pattannak és ki is szállítják. Olykor tárgyi adományokat osztanak szét, amiket rendszerint magányszemélyek ajánlanak fel.

Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával önkéntes bázisuk, eszközkészletük bővítését tűzték ki célul, és persze több alapanyag beszerzését a főzésekhez. A projektjüket látványos programmal kezdték meg idén ősszel Tüskésréten, ahol a Fittbike SE családi napjával egybekötve tartották meg rendezvényüket, helyben főztek és sütöttek.

„Nagyon király volt, amikor Tüskésrétről együtt indultak a bringások kiosztani az ételt. Ennyi bike maffiást egy helyen látni szuper érzés!”– meséli lelkesen Turnár Csilla, a közösség vezetője. Az ECK keretében lehetőségük nyílt rá, hogy a Debreceni Bike Maffia csapatával együtt hozzanak létre közös eseményt, így egy komoly észak-alföldi delegáció is Pécsre látogatott. Az ottani tagok főleg fedél nélkül élőknek osztanak ételt, míg a pécsiek a hátrányos helyzetű családokra koncentrálnak.

A közös munka annyira tetszett a résztvevőknek, hogy tavasszal sort kerítenek egy újabb akcióra. „Klassz volt beszélgetni főzés közben, érdekes volt megtapasztalni, hogy miközben egy csapat vagyunk, mégis mindenki máshogy dolgozik a maga városában. Ötleteket cseréltünk, tanácsokat adtunk egymásnak” – számol be Csilla a közös munkáról. Az eseményt követően a pécsiek új támogatókkal gyarapodtak, adományokat is kaptak, amiket már szét is osztottak a rászorulók között.

Az ország többi Bika Maffia csapatához hasonlóan a pécsi is egy igazi összetartó közösség. Önzetlenséggel, őszinte szeretettel készítik el az ételt, a fazékba minden alkalommal kerül egy csipet törődés is. Ezt a fajta életszemléletet pedig a fiataloknak is átadják.

„Számunkra fontos, hogy gyerekeink testközelből megtapasztalják, hogy lehet adni úgy is valamit, hogy nem várunk el érte semmit viszonzásul. A saját erejének, lehetőségeinek megfelelően bárki hozzá tud járulni bármihez, életkortól függetlenül, legyen szó főzésről, süteménysütésről, megunt játékok felajánlásáról, az adomány kiszállításról”– véli Csilla.

A Pécs Bike Maffia csapata pedig egyre több elkötelezett taggal, de ugyanolyan szerényen teszi a dolgát. Folyamatosan terveznek, ötletelnek, átgondolják, miben fejlődhetnek még, hol tudják a legtöbbet segíteni. A közeljövő tervei között szerepel közös főzés a támogatott családokkal, sőt, turkálót is terveznek az adományokból.

Similar Posts