A Fülesbagoly Fejlesztő Foglalkozások csapata olyan családoknak segít kommunikációs nehézségeik leküzdésében, ahol a szülő vagy a gyermek érzékszervi fogyatékossággal él. Kevés verbalitást igénylő, játékos gyakorlatokkal segítik a családtagokat a másik érzelmi állapotának felismerésében, társas kapcsolataik minőségének javításában.

A projekt ötletgazdái pszichológusok, akik PhD kutatásaikra alapozva dolgozták ki a foglalkozások tervét: Budai Tímea siket gyermekekkel végez kutatásokat, Hankó Csilla látássérült édesanyák és gyermekeik kapcsolatát vizsgálja, Siegler Anna az előítélet-csökkentéssel és a közösségi élethez szükséges kompetenciák elősegítésével foglalkozik. Szakirodalmi ismereteikből és kutatási tapasztalataikból kitűnt számukra, hogy azokban a családokban, ahol a szülő vagy a gyermek valamilyen formában érzékszervileg akadályozott, felmerülhetnek társas-érzelmi készségekkel kapcsolatos nehézségek, kommunikációs kihívások. Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával olyan foglalkozásokat tartanak, amelyekkel a szülő-gyermek kapcsolat gördülékenységének elősegítésén túl az integrált oktatásban való részvételt is szeretnék támogatni.

A feladatok mindig játékos formában történnek. „Fontosnak tartjuk, hogy a foglalkozások során kipróbált játékokat, elsajátított készségeket a szülő otthoni környezetben is tudja alkalmazni, gyakorolni” – mesélt célkitűzésükről Budai Tímea. „A foglalkozások lehetőséget adnak a szülőknek, hogy egymással is megoszthassák problémáikat, saját tapasztalataikat, megoldásaikat, így a projekt körül egy igazi támogató közösség jöhet létre.”

A foglalkozások résztvevői a krízishelyzet miatt személyes találkozások helyett eddig online tudtak bekapcsolódni a programba. A november-december folyamán megtartott három alkalom során látás- és hallássérült szülők és gyerekek, pszichológus hallgatók beszélgettek sztereotípiákról, saját tapasztalataikról és a legfrissebb kutatási eredményekről. A Zoom meetingekbe gyógypedagógus és óvodapedagógus érdeklődők, a Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete, a Ki-Látás Közhasznú Alapítvány munkatársai is bekapcsolódtak, de Békéscsabáról és Németországból is voltak érdeklődők.

Az alkalmanként tíz-huszonöt fő jelenlétével zajló online összejöveteleken asszociációs játékok, szófelhők, interjú részletek elemzésén keresztül beszélgettek például a fogyatékkal élők gyermekvállalásának kérdéséről, illetve olyan praktikus gyakorlatokról is, hogy milyen játékokat érdemes választani egy látássérült kisgyermek számára.

A szervezők hosszú távra terveznek: már nagyon várják, hogy a krízishelyzet lecsengésével személyesen is találkozhassanak az érdeklődő családokkal. Ehhez a Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete már felajánlotta klubhelységét, Tímeáék pedig az Erősödő Civil Közösségek által nyújtott támogatásból fejlesztő játékokat, eszközöket, és tankönyveket rendeltek.

Hasznos információkkal, könnyen alkalmazható hétköznapi technikákkal szolgálunk a résztvevő szülőknek.

„Emellett számunkra is rendkívül hasznos, ha hidat tudunk képezni az elméleti tudásunk és annak a gyakorlatban való alkalmazása között” –magyarázta Tímea. A későbbiekben szeretnének gyógytornász, gyógypedagógus és pszichológus hallgatókat is bevonni a munkába, bővítve a fejlesztendő területek körét is – például mozgásfejlesztéssel.


Similar Posts