A kultúra ápolásának része a hagyományok őrzése, ezen dolgozik a déli parton fekvő Balatonvilágos kórusa. A népdalkör célja, hogy községükben több rendezvény legyen, és a fiatalok figyelmét is felhívják a népi hagyományok ápolásának fontosságára.

A fiatalok szinte kizárólag az iskolában találkoznak népdalokkal és népzenével. A népdalkör tagjai abban hisznek, hogy iskolai kereteken kívül, nem kötelező foglalkozásként jobban megismerhetik és könnyebben meg is szerethetik a zenei világot.

Bár a népdalkör tagjai közül a legtöbben idősek, maguk kezébe vették az irányítást: a községben véleményük szerint kevés kulturális rendezvényt rendeznek. Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával ezért egy évfordulóval egybekötött népzenei találkozót szerveztek az év elején. A tavaszi korlátozások előtt megrendezett programmal a falu lakosságának mutatták meg a hagyományőrzés és a népzene közösségformáló erejét.

„A találkozó nagy siker volt, és a közösségünk ismertsége nemcsak a szomszédos településeken nőtt meg” – foglalta össze a népzenei találkozót eredményeit Pernecker Antalné, Judit, a szervezet kommunikációért felelős tagja.

A népdalkör Balatonvilágos testvértelepülésén, a Gímesen működő hagyományőrző csoporttal évente egy-két közös bemutatót szervez, de más helyi csoportokat is bevonnának ezekre az eseményekre, színesítve a programokat.

Mint azt Judit hozzátette, „a rendezvény előkészítése jelentősen megnövelte a közösségi aktivitást, és ezt a csoport támogatottságán is érzékeltük”.

A járványhelyzet miatt a népdalkör másik vállalását a tervezetthez képest halasztani kellett. De nyáron újra elkezdtek közösen próbálni, hogy aztán szeptemberben kilenc dalcsokor hangfelvételét készítsék el. Már nem kell sokat várni a saját hanglemez megjelenésére sem, ami nagy segítség lesz abban, hogy közelebb vigyék a népzenét az emberekhez.

Similar Posts