Pécsbányatelep egy önálló városrész Pécsen, mégis kevés szolgáltató működik a környéken. Két élelmiszerüzlet működik, ezekben azonban a kínálat és ár-érték arány nem kielégítő az itt élők számára. Sok pécsbányai művel kertet, ezekben többet termel, mint amennyit maga elfogyaszt, de nem piacoznak, a felesleg megmarad általában. Ezek a jelenségek vezettek a Nők Összefogása Pécsbányáért csoport ötletéhez, akik látványos, izgalmas választ adnak a helyiek problémáira.


A csoport régóta működik Pécsbányán, átfogó képük van a városrész helyzetéről. Több tagjuk is ott lakik, sőt sokan helyben születtek, ismeretségi körük lefedi a pályázatuk érintettjeit. A személyes tapasztalaton túl alapos interjúkon keresztül tárták fel a valós igényeket.

Kiderült, hogy hiánypótló ötlet az Erősödő Civil Közösségek által támogatott kezdeményezés: a probléma azonosítás során kiderült, nagyon fontos lenne egy olyan tér megteremtése, amit az itt élők maguk hozhatnak létre, hogy közösségi választ adjanak az infrastrukturális hiányosságokra.

A megvalósítás során ezért a lehető legtöbb szinten bevonták a pécsbányaiakat: voltak, akik a tereprendezésben segítettek, mások a programok levezetésében, vagy éppen a rendet tartásban.

„Olyan vásárteret hoztunk létre, ahol a helyiek áruba bocsáthatják a dolgaikat. Nemcsak a megtermelt zöldségen, gyümölcsön tudnak továbbadni, de szervezünk ruhacseréket is, ahol a ruhákért ruhával lehetne fizetni” – vázolja fel az előbb önkéntesként, majd tanulófoglalkozások vezetőjeként is aktív Branauer Anna, hogyan néz ki a kezdeményezés a gyakorlatban.

„Hiszünk benne, hogy egy közösségileg létrehozott vásártér nagyon sok embert tud megmozgatni, valamint teret ad olyan érintkezésre, kapcsolatépítésre is, amire eddig nem volt fórum” – teszi hozzá Dománé Pécsi Móni közösségszervező.

Első lépésként az említett igényfelmérés keretében felkeresték az itt élőket, hogy megtalálják, ki az, aki szívesen árusítana, részt venne valamilyen feladatban, feltérképezték, hogy milyen árucikkek forgalmára lenne igazán szükség. Tavasszal megtörtént a helyszín terepberendezése, s ma már túl vannak az első vásárokon is. Jó esély van rá, hogy nemcsak az árusok száma fog nőni, de a vásár hamar hagyománnyá válik Pécsbányán.

Similar Posts