A Kerekítő Bábos Tornának és Kerekítő Mondókás Mókának köszönhetően boldog gyerekzsivaly tölti meg a Patacsi Művelődési Házat péntek délelőttönként. A foglalkozásokon ritmusos és mozgásos élményeken keresztül ismertetik meg a legkisebbeket és szüleiket a magyar népi hagyományokkal. A játékok a szülő-gyerek kapcsolat megélésében, elmélyítésében is segítik a résztvevőket.

Patacs Pécs egyik peremkerülete. Elhelyezkedésénél fogva kevesebb a gyerekeknek szóló kulturális és fejlesztő program, mint a belvárosban. Bár sok a kisgyerekes család, játszótérből nincs sok, pedig kisgyerekkorban a mozgás rendkívül fontos az egészséges fejlődéshez. Az Erősödő Civil Közösségek harmadik ciklusán nyertes pályázatával a Patacsi Kisgyermekes Szülők Közössége és Harmatné Horesnyi Mária, vagy ahogy mindenki ismeri, Marika néni ebbe a városrészbe is elhozta a csecsemő, illetve másfél-négy éveseknek szóló, egy évtizede töretlen népszerűségnek örvendő Kerekítő programokat.

A legkisebbeket és szüleiket megszólító Kerekítő Mondókás Móka a magyar népi játékok eszköztárára épül. Mondókák, kiszámolók, tapsoltatók, hangutánzók, arcsimogatók segítik az egymásra hangolódást, fejlesztve a babák hallását, ritmusérzékét, szókincsét. Az ölbeli játékok a szülő-gyerek kapcsolat intenzív megélését és az érzelmi intelligencia fejlesztését is szolgálják. A Bábos Torna a Kerekítő könyvsorozat népi gyűjtésére épít. Dalokkal, hangszerjátékkal, jeles napokhoz kapcsolódó bábos játékkal indul, majd tornaszeres, intenzív mozgásos játéktérrel zárul.

Ha a járvány nem szól közbe, januártól-májusig heti egy alkalommal lettek volna a jelképes összegért igénybe vehető programok Patacson. Havonta egy szombaton teázással-pogácsázással, ingyenes pedagógiai tanácsadással és kötetlen beszélgetéssel kiegészülve. A több mint kéttucat alkalom a tavaszi karantén miatt végül két részletben, tavasszal, majd nyár végétől valósult meg.

Hamar elterjedt a játékos foglalkozások jó híre: nem volt ritka a 25-27 fős létszám sem. Nemcsak helyiek látogatták a foglalkozásokat,  Aranyosgadányból, Pellérdről, Kővágószőlősről, de a belvárosból is érkeztek családok. „Olyan még nem nagyon volt, hogy a belvárosból invitáljunk a külkerületbe családokat” – meséli lelkesen Marika néni, majd hozzátette:

„ráadásként több szülő közt barátságok is szövődtek”.

A Patacsi Kisgyermekes Szülők Közössége az Erősödő Civil Közösségek támogatásából vásárolta meg a gyerekek mozgását fejlesztő tornaszereket: mászóalagutat, forgótölcsért, trambulint, labdákat, hullahopp karikákat, ejtőernyőt, hintalovat, zsipp-zsupp takarót. A pénzből még varázshangszerre, egy koshira is futotta.

Az első pénteki napon, amikor elhoztam, boldogan tapasztaltam meg, hogy több kisgyereknél is érzékelhető változást indított be a hangszer”– osztotta meg velünk élményeit Marika néni. „Az egyik kisfiú, aki akkor már egy éve járt hozzánk, sosem beszélt és nem is jött ki anyukája öléből, most ragyogó mosollyal jött utánam, követve a hangszert. Azóta futva jön be a terembe, és már szavakat is mond.” Bár a pályázati időszak lezárult, Marika néni továbbra is szeretettel várja a kicsiket és szüleiket Patacsra – a város bármely részéből.

Similar Posts