Új játszóházat, foglalkoztató eszközöket kapott a bölcsőde, s erősítette közösségét a Kölyökház Alapítvány.

A Kölyökház Alapítvány hét éve tart óvodás és kisiskolás gyermekek számára fejlesztő foglalkozásokat, nyári programokat Tolna megyében, de négy családi bölcsődét is működtetnek.

„Mivel a gyermek legfontosabb tevékenysége a játék, olyan módszert kerestünk, mely lehetőséget ad a játéktevékenységen keresztül történő fejlesztésre” – meséli Jovicsné Szabó Mónika, a Kölyökház Alapítvány alapító-ügyvezetője, hogyan indult a tevékenységük. „Fontos volt számunkra az olyan minőségi és motiváló tevékenységek, módszerek gyakorlati alkalmazása, melyek inspirálják a gyerekeket, támogatják önállóságukat és fejlődésüket, egyben az alapítvány önfenntartó-képességét is növelik.”

Ezt a Montessori-módszerben találták meg. A módszer lényege, hogy a gyerekek megfelelően előkészített tárgyi környezetben, speciális játékeszközök által, saját fejlettségi szintjüknek megfelelően szerezhetnek tapasztalatokat. A játék során fejlődik az önállóság, a problémamegoldó képesség, az összefüggések felismerése, nő a gyerekek kreativitása, erősödik az együttműködés köztük, toleránsabbá, elfogadóbbá válnak egymás iránt, megtanulják tiszteletben tartani a másikat, türelmesebbé válnak. A pedagógusok feladata a tapasztalatszerzés feltételeinek biztosítása egyénre szabott segítségadással.

„Arra taníts, hogy önálló lehessek, hogy büszke lehessek magamra! Hogy elgondolkozzam rajta, hogy képessé váljak rá, hogy eldönthessem, hogy véghezvigyem. Én magam! Mert ez az út vezet el a gyermeki lét végső céljához, a boldog felnőttséghez.” – írta a mára az egész világon elterjedt pedagógia módszertan szülőanyja, Maria Montessori olasz pedagógus, pszichológus orvosnő az 1910-es évek elején.

Az Erősödő Civil Közösségek keretében bővítették a Kölyökház Alapítvány játékparkját. Mivel a fejlesztő játékok megvásárlása költséges, ezért a szülőket bevonva közösen is készítettek eszközöket, melyeket a családok otthoni környezetükben is használni tudnak. Ezzel a közös, együtt alkotással növelik a közösségi életet, ösztönözik a kreatív gondolkodást. A kültéri játszóházikóik is elkészültek már, hogy a gyerekek ne csak belső térben tudjanak elmélyedni a közös játékokban.

Ahogy arról az alapítvány vezetője beszámolt, a projektnek már most sok-sok pozitív hozománya lett: „Egy szekszárdi munkahely felajánlotta a munkavállalóinak, hogy óvodás és iskolás korú gyermekeik számára finanszíroz egy hetet a Kölyökház Alapítvány nyári programjain, ahol a Montessori módszer elveit és eszközeit alkalmazzuk. Mindez nagy örömmel tölt el bennünket, s megerősíti a hitünket abban, hogy olyan módszert választattunk, amely pozitív visszhangra talál gyerekek és felnőttek körében, s növeli önkénteseink és támogatóink körét.”

Similar Posts