Az Ifjúsági Unió Szekszárd három évtizede egy baráti társaság ötletéből született meg. Mára új generáció vezeti a szervezetet, de továbbra is arra törekszenek, hogy a természettel, környezettel való összhangban élést, a közösséghez tartozást, a közérdekért való tenni akarás fontosságát népszerűsítsék. 

Küldetésüknek tekintik a sport, az egészséges életmód és a kultúra értékeinek közvetítését, a civil szektor fejlesztését. Az egyesületnek közel száz tagja van, s jelentős önkéntes csoporttal rendelkeznek.

Az IFU új elnöksége tavaly áprilisban alakult meg a fiatal tagok köréből. Ez az egyesület életében egy olyan mérföldkő, ami a lehetőségek és új irányok mellett kihívásokat is jelent.

Az Erősödő Civil Közösségek pályázat keretében megvalósuló projektjükben a hangsúlyt az egyesületük újraszervezésére, az aktív tagokat és helyi szervezeteket érintő szakmai képzéssorozatra, a saját kommunikáció felpörgetésére és a fiatalok bevonására helyezték.

Az előző pályázatban kitűzött céljaik megvalósultak, a második ciklusba a meglévő tapasztalatokat felhasználva pályáztak. A szervezetfejlesztés jegyében letisztázták a szerepköröket az egyesület tagságát, vezetését illetően. Felelősöket jelöltek ki, monitorozták a célokat és a folyamatokat.

Projektjük fontos pillérét képezi a közösségi programok szervezése és lebonyolítása. Egyik ilyen egy túrasorozat, amit évszakonként rendeznek meg.

„A Lépesméz túra a Sötétvölgyi-tavaktól indult, és végül oda is ért vissza. Öt, tíz illetve húsz kilométeres táv közül választhatott a csaknem négyszáz résztvevő, így mindenki megtalálta magának a képességeinek és kedvének leginkább megfelelő távot” –  számolt be a túráról Baka Barnabás, az Ifjúsági Unió Szekszárd elnökségi tagja. A szervezők a túrázók energiaszükségletéről is gondoskodtak, több állomáson várt a kirándulókra mogyoró, alma, mazsola és más finomságok.

Mint elárulták, elengedhetetlennek érzik a belső működés keretének és szabályainak ismételt megerősítését, a közös célok újra felidézését, hogy biztosítsák minőségi szakmai tudás elsajátítását az aktív tagok számára. A korábbi évekre tekintve tapasztalható volt, hogy a közös célok már nehezen voltak követhetőek a gyakorlatban, és hiányzott az együttes reflektálás az egyesület helyzetére. Ezért olyan képzéseket is szerveznek, amik a hatékonyabb működést szolgálják.

A közösségük és a tagság erősítésére rendszeresen rendeznek társasjáték-esteket, itt a hangsúly a közösségépítésen és a kommunikáció erősítésén van.

„Az egyesületnél tapasztalt pozitív példák jó hatással vannak a fiatal tagokra. A közösségi élmények, az, hogy segítünk egymásnak, visszaköszönnek a későbbiek során, s segítséget nyújtanak abban, hogy a jövőben hogyan alakítsák saját életüket” – összegezte gondolatait Barnabás.

Similar Posts