Pécs régi-új városrészének lakóközösségéért dolgozik, közösségi programokat szervez, közben a Donátusban élők érdekeit is képviseli a Donátusi Baráti Kör Egyesület.

A Donátusi Baráti Kör Egyesület specialistája a kreatív közösségi programok szervezésének. A 2013-ban alapított formális csoport elnöke, Ódor Zsolt, valamint társai, barátai, Palkovicsné Duga Boglárka, Nagy Enikő, Barlainé Bereczki Veronika és Pásztor Attila az elmúlt évek során több ezer pécsit városlakót szólított meg. A kulturális, családi programok szervezése során pedig megismerték az itt élők leginkább megoldásra váró problémáit.

A baráti kör tagjai azt tapasztalták, hogy környezetükben az aktivitás, szervezettség alacsony, így törvényszerű, hogy a közösség érdekérvényesítő képessége is alacsony. Úgy látták, hogy a közösséget érintő problémákra, igényekre az emberek a megoldásokat többségében még ma is mástól várják, általában nem rajzolódik ki az önmagukban és a közösség erejében rejlő megoldás lehetősége és az azzal kapcsolatos ténykedésben lévő öröm.

„Az emberek csekély időt, energiát szánnak a lakóközösség fejlesztésére, életminőségük jobbá tételére. Bár ennek a negatív hatásait mindenki érzi, kevesen törik magukat a megoldáson. Ennek egyik oka például, hogy az emberek kevesebbet kommunikálnak egymással, ritkák a közösségi események, ahol találkozhatnak a környéken élők. Mi ezt a helyzetet olyan problémának látjuk, amelyen kell és érdemes változtatni” – osztotta meg véleményét Ódor Zsolt, a baráti kör elnöke.

Az előbbiek miatt az egyesület célja főként egy olyan erős közösség létrehozása, ami saját érdekeit képviselve maga képes az életminőségén javítani. Az egyesület jelentős szerepet vállal a Donátusban élők érdekeinek képviseletében, rendszeresen tolmácsolják a városrész lakosainak igényeit a pécsi városvezetés irányába. „Sok hivatalos levelet írtunk már meg az elmúlt években, többször tárgyaltunk képviselővel, polgármesterrel, ha kellett, bíróságra is mentünk a városi vagyonkezelő céggel szemben. Több megmozdulást szerveztünk egy helyi közösségi tér megvalósulása érdekében, és mintegy mellékesen szakértőivé váltunk a játszótér építésnek is” – tette hozzá mosolyogva a baráti kör elnöke.

Az mindenesetre hamar világossá vált, hogy a szűkebb és tágabb értelemben vett környék lakói nyitottak a közösségi eseményekre, szívesen részt vesznek ezeken. Az Erősödő Civil Közösségekhez azért pályáztak, hogy a támogatásból cselekvő aktivitásra ösztönző események hadát szervezhessék. Ezek célja az is, hogy vonzóak és fentarthatóak legyenek.

Csodabogár babaklub, óriástök-nevelő verseny, karácsonyfa állítás és óévbúcsúztató túra is várta tavaly a donátusiakat, az események több száz embert mozgattak meg. Erősödött a baráti kör önkénteseinek, aktív munkatársainak száma, és olyan ügyekkel is foglalkoztak, mint az útminőség és a járda ügyében párbeszéd indítása az illetékes szervekkel.

Similar Posts