Őshonos fákat ültet, illegális szemétlerakás ellen kampányol a Szedresi Sziget Egyesület, s közösségi megoldásokat keresnek a környezetünket érintő problémákra.

Egész Magyarországon problémás jelenség az illegális szemétlerakás, ami ellen több kevesebb-sikerrel küzdenek a hivatalos szervek, helyi közösségek. Ha csak nincsen szem előtt, sok embernek nem éri el az ingerküszöbét, s még kevesebben hajlandóak tenni ellene.

A Szedresi Sziget Egyesület 12 éve küzd nemcsak az illegális szemétlerakás ellen, de számos olyan problémával is foglalkoznak, ami a lakossági hulladékkal kapcsolatban felmerül. Ilyen az eltakarított szemét „újratermelődése” is a természetben. Évente több alkalommal szerveznek szemétszedési akciókat, sokszor ugyanazon a helyeken, mert az eltakarított hulladék helyén olykor csettintésre felhalmozódnak az újabb kupacok.

Kiemelt témájuk a levegő védelme, hiszen a hazai szokásokhoz igazodva a környéken élők többsége komposztálás helyett kevésbé környezetkímélő módon szabadul meg a felgyülemlett kerti hulladéktól – vagyis egyszerűen elégetik azt.

Bár az egyesület kemény magját egy fáradhatatlan közösség alkotja, de folyamatos fejtörést okoz az új, aktív környezetvédők toborzása.

„Az elmúlt években több tucat szemétszedési akciót szerveztünk, részt vettünk a LEADER forrásból megvalósuló Borok-Vizek-Kúriák Zöldút egyik szakaszának kialakításában és hozzánk köthető a szedresi Ős-Sárvíz Tanösvény megvalósítása is” – sorolja az elért eredményeiket Bese Örs, a Szedresi Sziget Egyesület alelnöke, majd hozzáteszi: „Azt tapasztaltuk, hogy a környéken élők szimpatizálnak a tevékenységünkkel, de közülük aktívan kevesen vesznek részt a programjainkon.

A nagyközönségnek szóló tevékenységeik között találunk még hagyományos műemlék-látogató bringatúrát, különböző helytörténeti kiállításokat, zenei és gasztronómiai rendezvényeket. Társadalmi elfogadottságukat és tevékenységük elismerését jól jelzi, hogy tavaly februárban megkapták Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete díjat.

A Szedresi Sziget Egyesület az Erősödő Civil Közösségek támogatásával Zöld Szedres néven egy tíz hónapon át tartó, kiemelt programokból álló környezetvédelmi projektet valósít meg. „A helyi lakosság szélesebb körét vonjuk be a környezetvédelmi akcióinkhoz, amit igyekszünk mintaprogramként dokumentálni, s átnyújtani mást településeknek és környezetvédőknek” – magyarázza az alelnök.

Ennek keretében elkészítettek egy települési, Szedresen élőknek szóló környezetvédelmi kiadványt, ami egy színes, természeti értékeket bemutató kisokosként gyűjti össze a hulladékcsökkentési és szelektív gyűjtési megoldásokat, a helyi hulladékszállítás időpontjait. A tavaszi szemétgyűjtő akción több százan vettek részt, köztük sok fiatal diák, és sokan igényeltek a résztvevők közül ingyenes komposztládákat. Utóbbi átvételéhez azt kellett vállalni, hogy legalább öt évig használják őket.

Az ECK projektnek minden jel szerint hosszú távú eredményei is lesznek, hiszen a Szedresi Sziget Egyesület közössége őshonos fák telepítését, és speciális madárodúk kihelyezését is megvalósítja még ebben az évben.

Similar Posts