Kórházban fekvő gyermekeket nevettet, rendelők és várótermek falára fest mesefreskókat a Nevetnikék Alapítvány. Egyúttal felhívja a társadalom figyelmét az önkéntes segítségnyújtás fontosságára.

A kórházban töltött idő a gyermekek számára különösen megterhelő. Még akkor is, ha csak néhány napról beszélünk, nem hogy hetekről vagy hónapokról. A krónikus beteg fiatalok gyakran többet látják a kórtermek csempézett falát, mint saját gyerekszobájukat és játékaikat.

Az ő lábadozásukat próbálja meg könnyebbé tenni a Nevetnikék Alapítvány már több mint 10 éve: zenés, kézműves, bábos foglalkozásokat tartanak és szó szerint kiszínezik a kis betegek környezetét. Az Erősödő Civil Közösségek első ciklusában már nyertek támogatást, hogy megerősítsék a szervezetüket és az önkéntes bázisukat. Néhány éve új jótékonysági kezdeményezésbe fogtak, önkéntesek megmozgatásával a kórházi gyerekosztályok falaira festenek hatalmas, saját tervezésű képeket.

A jelek szerint óriási igény mutatkozik a munkájukra, miközben már több város kórházában is zajlanak nevettető foglalkozások, új helyszínek is mesefallal gazdagodik. Az egyik leglátványosabb interaktív alkotásuk a pécsi gyermekklinikán található: öt hét alatt több mint 250 önkéntes bevonásával készült el az egyedülálló mesefal. A résztvevők egy 24 méteres hosszú folyosón 75 négyzetméternyi falra festették fel az egyedi tervezésű meseéletképet, és 24 különböző fa játék is felkerült.

“A pécsi kórházlátogatás programunk optimális működésére 120 önkéntesre van szükség, tehát nagy létszámú önkéntesbázist kell gondoznunk. Pécsen már nagyon sok lelkes ember támogat minket, de főleg a mesefalfestések kapcsán vettük észre, hogy más városokban a helyi lakosság részéről tapasztalható passzivitás. Bár végül kitartó lelkesedéssel általában sikerül mozgósítani az embereket, ez megerősített minket abban, hogy nem csupán a beteg gyermekek megsegítésére kell törekednünk, de a társadalmi szerepvállalás aktiválására, fokozására is” – mondta el Kőműves Glória, a Nevetnikék Alapítvány vezetője. Utóbbira jó módszer lehet a kórházi mesefalfestő projekt, ami Glória tapasztalatai alapján szemléletformáló hatással bír.

Az alapítvány a falfestésekhez magánadományokat, helyi nagyvállalatok anyagi hozzájárulását használta fel, míg az Erősödő Civil Közösségek pályázatán nyert támogatásból a kórházi önkénteseik bevonására, motiválására, s bázisépítésre fókuszáltak.

Similar Posts