Permakultúrás biokert és fedett közösségi tér épült fel a Kistótfalu határában, az érintetlen természeti környezetben fekvő Hétágfa Ligetben. A névadó egyesület egy önfenntartásra törekvő, nyitott közösséget, szellemi műhelyt formál a baranyai településen.

A Hétágfa öt éve vált hivatalos egyesületté, s mára jóval több lett, mint szabályok mentén működő formáció. A gyakorlatban hasonló szellemiségű emberek baráti társasága és olyan civilek csoportja, akik hisznek az élhetőbb életben, a tudatos életvezetésért tett szemléletformálásban, s a segítő munkában. Szellemiségük alapja az élet tisztelete, a tudatosságra való törekvés és a folyamatos tanulás, fejlődés, megújulás. Céljuk, hogy az ember összhangba kerüljön önmagával és a természettel, hogy egyénileg is képes legyen helyreállítani saját lelki-szellemi egyensúlyát.

A Hétágfa permakultúrás közösségében az emberek kibontakozhatnak, s közben a társadalomért is tevékenykedhetnek. „A kezdetben csak pécsi működésünk akkor tágult ki igazán, amikor sikerült megvásárolnunk Kistótfaluban egy elgazosodott területet, a hozzátartozó pici pinceépülettel. Komoly dzsungelharc után itt született meg a Hétágfa Liget egy közösségi kert formájában. 2019 nyarától fedett közösségi térrel bővült, ahol folyamatos programokat tudunk szervezni” – foglalja össze röviden a történetüket Mucsi Georgina, a Hétágfa egyik alapítója.

Fotó: Ruprech Judit

A közösség hosszú távú célja önállóan gondolkodó, cselekvő, szabad emberek bevonása és a szellemi műhely táplálása, ahová a helyieket, környékbelieket, és a természetbe kívánkozó városiakat is szívesen várnak. Gináék lelkesedéssel próbálják felpezsdíteni a kistótfalui mindennapokat, s bár a helyiek kíváncsian figyelik a Hétágfa programjait, aktívan még nem csatlakoztak. Ellenben a vidéki létre vágyó városiakkal, akik örömmel érkeznek az eseményekre.

Fotó: Ruprech Judit

A hétágfások számára mérföldkő volt az Erősödő Civil Közösségek támogatása. Meg tudták vásárolni a régóta vágyott fűthető, nagy befogadóterű jurtát, ahol télen is megtarthatják programjaikat. Ezt hideg időben eddig legfeljebb bérelt helyszínen tudták megtenni. A támogatásból rendezvényekre is futotta, ezekre a helyi közösségeket, családokat is képesek voltak mozgósítani. Mucsi Georgina elmondása szerint az ötletekből ezzel még korántsem fogytak ki. „Nagy álmunk egy speciális tanösvény létrehozása, ami minden korosztály számára elérhető, hosszútávon növeli a turisztikai vonzerőt, s új együttműködésekre ad lehetőséget a környékbeli szervezetekkel.

Fotó: Ruprech Judit

Ennek eléréséhez követes adománygyűjtő kampányba is kezdtek az Új Nap Új Remények kezdeményezés keretében. A cél egy olyan komplex tanösvény létrehozása, ami tanít, alkotásra és elmélyülésre ösztönöz a játékosságon és a tér energetikáján keresztül. Tematikájában más és több, mint a megszokott erdei tanösvények vagy ügyességi pályák, hiszen a természet mélyebb ismeretére, landart illetve az újrahasznosítás jegyében alkotásra is ösztönöz.

Fotó: Ruprech Judit

Tehát egy kreatívan felépített, interaktív tanösvény, aminek segítségével a látogatók bekapcsolódnak a térbe, és kikapcsolódnak a hétköznapokból. A leendő ösvény a faluszéli patakparttól a Hétágfa Liget csodás kilátást adó domboldalához vezet. Az egyesület legközelebb szeptember 28-án várja az érdeklődőket a Ligetbe a Ki mint vet, úgy arat névre keresztelt őszi műhelynapra. Amire már csak azért is érdemes lesz kilátogatni, mert a csapat nyitott a bővülésre: „örömmel látjuk, ha a közösségünkhöz pártoló érdeklődők is csatlakoznak, így a tarsolyunkban lévő színvonalas programkínálatból több is megvalósulhat.”

Similar Posts