Az Ormánság hátrányos helyzetű fiataljait támogatja a Vajszló és Vidéke Kulturális Egyesület, a tanulás mellett a szabadidő hasznos és tartalmas eltöltésében segítik őket.

Magyarország egyik különleges szépségű tájegysége az Ormánság. A gyönyörű természet mellett temérdek kulturális értéket találni a jellemzően aprófalvas vidéken, de a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő térségben élők számos nehézséggel néznek szembe, ami különösen a gyerekeket érinti. A két legnépesebb település Vajszló és Sellye, az egyesület az itteni hátrányos helyzetű fiataloknak segít.

„Kevés munkalehetőség van, az emberek nagy része kilátástalanságban éli mindennapjait. Mindez a fiatalok jövőképét nagyban befolyásolja, nincs előttük igazán perspektíva. S nincs olyan kulturális vagy közösségi intézmény, ahol ki tudnának kapcsolódni az emberek, hogy tartalmasan eltölthessék a szabadidejüket” – vázolta fel a szomorú helyzetet Brlas Andrea, a Vajszló és Vidéke Kulturális Egyesület elnöke.

A szervezet megalakulása óta foglalkozik hátrányos helyzetű fiatalokkal, de a szüleikkel és az idősebb generációra is odafigyelnek. A kulturális és oktatási programok mellett rendszeresen rendeznek a lakosság számára ingyenes egészségügyi szűrést, tanácsadást, ami sokaknak jelentett nagy segítséget. Az évek során több szervezettel is kapcsolatba léptek, több programot ezen együttműködéseknek köszönhetően valósítottak meg.

Az évek alatt rengeteg tapasztalattal gazdagodtak, mely által kellő rálátással rendelkeznek arra, hogy milyen segítségre van szükség a környéken. Azonban az anyagi források hiánya bizonyos tekintetben megköti az ő kezeiket is. Az Erősödő Civil Közösségek program ezért nagy segítséget jelentett az egyesületnek. A pályázatra egy olyan projektet dolgoztak ki, aminek fókuszában egy sokszínű, a szabadidő aktív és hasznos eltöltését szolgáló és a közösséget erősítő programsorozat áll.

A projekt egyik alappillére a pedagógusok által vezetett tanulást elősegítő foglalkozássorozat, ahol a tananyagon kívül nagy hangsúlyt kap az önismeretre is. A rendőrséggel együttműködve egy bűnmegelőzési napot is tartottak, a gyereknapon kézműveskedést, közös főzést szerveztek, emellett ajándékokkal is meglepték a gyerekeket. Augusztusban pedig Balatonlellére szerveztek egy nyaralást a gyerekeknek és szüleiknek.

„A legemlékezetesebb élményeink a balatoni napokon születtek. Sok fiatalnak ez volt az első alkalom, hogy eljutottak a magyar tengerhez. De volt, aki hazatérve azt mesélte csillogó szemmel, hogy a szálláson milyen szép ágynemű volt, milyen kényelmes volt az ágy, és ráadásul a fürdőszobában kád is volt” – mondta el Brlas Andrea.

A programjaik egész évben folytatódnak: tradícionális roma konyhát főszerepbe állító Roma Lecsó fesztivállal és mikulás napi ünnepséggel is készülnek.

Similar Posts