A Felkelő Nap Közhasznú Egyesület azért dolgozik, hogy tudatosan és aktívan változtathassunk az életvitelünkön, mérsékeljük a klímaváltozást, s annak káros hatásait.

A Somogy megyei Nyimben működő szervezet álma egy olyan közösségi ház alapítása volt, ahol nemcsak aktívan működni tud a szervezet, de ahova nyugodt szívvel be lehet sétálni csak úgy az utcáról, ötleteket és információt cserélni. Olyan előadásokat, workshopokat álmodtak ide, amik a fenntartható fejlődés témakörével foglalkoznak.

Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával felújították a kiszemelt ingatlant, napelemet telepítettek és elektromos radiátorokat szereltek fel. Amint készen állt a ház az érdeklődők befogadására, a tervezett programsorozatuk is elkezdődött, hogy minél több lakossal ismertessék meg az energiatakarékos életvitel és egészséges életmód fontosságát. Egyik első tevékenységük az volt, hogy környezetbarát füzeteket készítettek lebomló anyagokból és újrapapírból a helyi családok részvételével.

A festőnövény workshop kivételesen nagy sikert aratott. A technika lényege, hogy természetes anyagok felhasználásával színezzék a ruhadarabokat, így valami régiből újat lehet varázsolni, de készült itt még nyaklánc és kulcstartó is. A programok iránt érdeklődők megtudták, hogyan lehet házilag környezetbarát vakolatot előállítani, sőt megismerkedtek a sörkollektorokkal is. Ezek a technikák mind-mind hozzájárulnak az egészségesebb környezet és otthon létrehozásához, ráadásul a tudás és a módszer „hazavihető”. Az egyesületnél azt tapasztalták, hogy a gyerekek nyitottak igazán az új tevékenységek kipróbálásra, új gondolkodás, életszemlélet elfogadására, hozzájuk később szeretettel csatlakoznak a szülők is.

A közösség a nyár folyamán számos rendezvényre kitelepült, ahol többek között a komposztálás módszerét mutatták meg a helyi lakosoknak, vegán ételeket készítettek, amiket természetesen meg lehetett kóstolni. Hihetetlen, de a komposztáláshoz hasonlóan sok régi falusi praktikát elfelejtettek a kis településeken élő emberek, pedig azokra nagy igény mutatkozik.

Ahogy beköszöntött az ősz a programjaik is beköltöztek a közösségi házba, filmklubot szerveztek a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés témakörében. A találkozások, közös gondolkodás és változás elindítása az egyesület elsődleges célja, emiatt hozták létre a „nyitott kapu” nevű eseménysorozatot is. A havi rendszerességgel szervezett találkozó platformot ad azoknak a környezettudatosságért tenni vágyó embereknek, akik szívesen csatlakoznának a Felkelő Naphoz. Nem titkolt cél, hogy ők később önkéntesekként bekerüljenek az egyesület vérkeringésébe.

Az egyesület fontosnak tartja a szervezetük folyamatos fejlesztését, ezért mindig tartanak önismereti foglalkozást. Szeptemberben 4 napos Permakultúra tanfolyamot szerveztek a Védegylettel és a Magyar Permakultúra Egyesülettel karöltve. A képzés célja az volt, hogy átültessék a gyakorlatba azokat a természetben zajló, ökológiai folyamatokat, amik biztosítják az ember és a környezet kiegyensúlyozott együttélését.

„A tanfolyamra az ország több pontjáról érkeztek a résztvevők. Az egyik legfontosabb friss eredménye számunkra az volt, hogy két tagunk is elindult a trénerré válás útján”– értékeli Sall Fanni a képzést. Tavaszig még számos programmal készülnek, s elkötelezettek abban, hogy összetartó és környezettudatos közösségük megerősödve zárhassa a pályázatukat.

Similar Posts