A Moiré Kulturális Egyesület a zene fizikai formában történő terjesztésének elhivatott támogatója. A Dióbél Kiadói Műhelyük kísérleti zenei alkotók munkáit jelenteti meg kis példányszámban, kézzel kivitelezve. Régi álmuk volt a hanglemezkiadás: mivel azonban sehol sem találtak eladó vinilvágót, megépítették maguk.

Az Erősödő Civil Közösségek harmadik pályázati ciklusában a Moiré közössége eredetileg infrastrukturális fejlesztéshez: egy, hanglemezek írására alkalmas eszköz beszerzéséhez kért támogatást. Korábban már szintén sikeresen pályáztak, akkor az Elektronikai Bütyköldét és makerspace foglalkozásaikat vitték el sok kis településre.

Fotó: Ruprech Judit

Nagyon jól alakult, hogy végül nem a kész gépet vettük meg, hanem az egyesület döntése alapján magunk építettünk egyet” – meséli nevetve Kovács Balázs, az egyesület vezetője. „Még a lemezjátszón kellene fejleszteni, mert az ettől a súlytól nyávog. Mondjuk nem feltűnő, mert a mi anyagaink amúgy is kísérleti zenei anyagok, eleve tele vannak nyávogással maguk a zenék is.”

A beszerzési nehézségek, a vágófejjel való kísérletezés, építés és finomhangolás több mint fél évet vett igénybe, Balázs ezalatt profin megtanulta az összeállítás mechanikai, akusztikai részét is.

Fotó: Ruprech Judit

A masinával karcolt első kiadványok 10 számozott példányban készültek el az ősz elején. Ezek a Drukker segítségével egyedi grafikájú, szintén kézműves kivitelű borítóba kerültek. A Drukker mellett a művészeti karos hallgatók is bevonódtak a projektbe – egy kurzus keretében a hanglemezkiadás folyamatát tanulják, így a félév során segédkezhetnek a 10″ split kiadványsorozat további darabjainak elkészítésében.

 „Tök jó lenne, ha pécsi zenekarok használnák ezt a gépet. Leginkább annak örülnék, ha az alkotóval együtt készítenénk lemezeket, nem szolgáltatás, hanem kooperáció formájában – olyan szerzőkkel, akik számára maga a médium is izgalmas” – magyarázza Balázs.

Fotó: Ruprech Judit

Mint elárulta, „kicsi és öntevékeny műhely vagyunk, ahová lassan-lassan, de azért becsatlakoznak elektronikus zenei és grafikus alkotók is. Ezek az együttműködések, és az egyesület által kezdeményezett egyéb projektek (rádió, kortárs zenei és művészeti események, alkotótelep) további lehetőségeket nyitnak a kiadványok köré épülő közösség erősítésére is.”

Következő nagy vállalásként a Dióbél Kiadó október 20-i határidővel egy felhívást tett közzé Baranya, Somogy és Tolna megyei, változatos stílusban alkotó zenekarok, zenészek, hangművészek számára. A pályázók zeneműveit kislemezen (7” hanglemez) jelentetik meg, majd elárverezik, az így befolyt összeggel olyan alkotói közösségeket támogatva, akik semmilyen támogatásban nem részesülnek.

Similar Posts