A városi fecske populáció védelme volt a fő üzenete a 3. Nyitott Udvarok Napjának. Pécs egyik legbensőségesebb fesztiválja alkalmából számos, egyébként rejtett pécsi belső udvar szélesre tárta kapuit.

A szervező Mediátor Egyesületet a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának kommunikáció- és médiatudományi szakán hozták létre 1996-ban, azzal a céllal, hogy gyakorlati helyet biztosítsanak a diákoknak. Azóta az egyesület tevékenysége kicsit átalakult, s fő feladatuk a kulturális programok szervezése, a város és a lakosság közti kapcsolat erősítése.

A Mediátor Egyesület projektjeivel többek közt a pécsi civil közösségek közötti együttműködést segíti elő. Ennek fontos része volt az Erősödő Civil Közösségek pályázat támogatásával megrendezett Pécsi Nyitott Udvarok Napja. Ezen a napon megnyíltak a belváros ismert és kevésbé ismert udvarai az érdeklődők előtt, akik számtalan érdekes programon vehettek részt hét tematikus, fecskékről elnevezett helyszínen.

A Civil Közösségek Házában (Odo-fecske fészek) civil szervezetek mutatkoztak be, a Kőkertben (Party-fecske fészek) gyermek és ifjúsági programok voltak, a József utca 7. szám (bíBor-fecske fészek) alatt Gajcsi Blanka egyedi tervezésű ékszerkészítéssel mutatkozott be.

A Pécsi Művészeti Gimnázium tanulói is színvonalas programokkal mutatkoztak be, nagyon különleges élmény volt a Csontváry Múzeum udvara (Álarcos fecske fészek), vagy éppen a Baranya Megyei Levéltár udvara a Király utcában (Molnárfecske fészek), ahol öko, bio és a környezettudatosság jegyében telt a nap, lehetett jógázni, de langallót is sütöttek. A Zöld Folt Közösségi Kert (Nádifecske fészek) remek példaként szolgált, mint sikeres pécsi civil kezdeményezés. Bemutatkozott még a Zöld Fiatalok csapata és a hosszúhetényi tanoda is, s nagyon kedvelt volt a Dizájn Patika izgalmas belső udvara is (Pepita-fecske fészek).

„Jó érzés, hogy létre tudunk hozni valamit, aminek hátterében nem a pénz áll, hanem értékteremtés, s hogy az embereknek erre igénye van. És persze az is valami, ami által az emberek jobban érzik magukat a bőrükben, és sok új dolgot megismerhetnek” – mesélte Vörös Zsófia, a Mediátor Egyesület elnöke. Azt is elárulta, hogy közösségüknek fontos célkitűzése, hogy a későbbiekben is aktív résztvevője és alakítója legyen a város kulturális életének, legyen szó akár rendezvények, minifesztiválok lebonyolításáról, vagy éppen a civil szervezetekkel való aktív együttműködésről.

Similar Posts