Évek óta szervez táborokat (cserkésznyelven portyákat) a Tarisznya Cserkészetet Támogató Egyesület Kaposváron, és közben olyan értékeket közvetítenek, olyan élményeket adnak, melyek nagyon meghatározóak lehetnek egy gyereknek. 

Szülők tucatja találkozott már a problémával, hogy szinte lehetetlen olyan általános, iskolán kívüli elfoglaltságot találni a gyerekeknek, ami nem valami célzott szabadidős tevékenységhez kötődik. A legtöbb délutáni program speciális, s egy bizonyos célközönségnek szól: például a sportedzések vagy a zenei foglalkozások.

Guth Szilvia, a kaposvári Tarisznya Cserkészetet Támogató Egyesület elnökségi tagja szerint különösen fontos, hogy legyenek általánosabb, a gyerekek szélesebb rétegét megszólító szabadidős tevékenységek, melyeknek része a közösségi játék, az ismerkedés a természettel és a hagyományőrzés.

Ezt a három értéket hitelesen a cserkészközösségek is képesek közvetíteni. Ezért hét évvel korábban néhány szülő, köztük informatikus, gyógytornász, mérnök és közgazdász önkéntes munkával kezdett el dolgozni a Tarisznya Egyesület megalapításán, később pedig már mentorként is. A tagokban közös, hogy pontosan tudják, egy jó közösséghez tartozás nagy segítség a felnőtté válás küszöbén.

„A cserkészet nevelő munka, a jó tulajdonságokat kiemeli, a rosszakat nyesegeti. A fiatalok részvételével megvalósított közösségi kultúra átadása nálunk már évek óta folyamatos” – meséli Szilvia, hozzátéve, hogy a legfontosabb céljaik közé tartozik a tehetséggondozás, a gyerekek szellemi és erkölcsi támogatása. Erre fókuszál az Erősödő Civil Közösségek programban nyertes pályázatuk is.

Tavaly már sikerrel pályáztak a programba. Az azóta eltelt hónapok alatt az egyesület létrehozta saját közösségi leltárát, megfogalmazták eddig elért eredményeiket, a távlati terveket, számba vették a személyi erőforrásokat, kapcsolati tőkéjüket, s ebből kifolyólag azokat a módszereket is, amikkel az ifjúságnevelést segítik. Közben alig fél év alatt új cserkészotthonba költöztek, aminek rendbetételén jelenleg is dolgoznak.

De nem pusztán a közösségi tér szépült meg, közben a Tarisznya jelenléte is dominánsabbá vált Kaposváron és a környező településeken, Somogy- és Baranya megyében is ismertté váltak. Erre nagy szükségük is volt, hiszen a cserkészcsapatuk aktivitása is fontos kérdés számukra. “Egy közös érdeklődési kör nagyon erős köteléket és összetartó közösséget képes kovácsolni a gyerekekből, miközben magas szintű ismereteket nyújt az önismeret, a csapatépítés, a természetismeret terén.”

Jelenleg 5 örsből és 26 cserkészből áll a nagy csapatuk. A tagok tavasztól őszig hosszabb-rövidebb ideig portyáznak, nyáron cserkésztáborban-, télen pedig őrsi foglalkozásokon tanulnak. A legutóbbi nyári táboruk különösen jó eredményekkel zárult, a gyerekekről ugyanis dokumentumfilmet is forgattak, amit augusztusban a köztévé és a Kapos Televízió is bemutatott. A kisfilmet az őszi csapatfoglalkozások során is levetítik majd abban a családias, nyitott körben, amiben a cserkészléttel járó értékek a mindennapok részévé válnak.

Similar Posts