Pécs első belvárosi közösségi kertjét alapították meg a Király utca egyik használaton kívüli udvarában a Zöld Folt Közösségi Kert tagjai. Az első friss hajtások már ki is bújtak a földből!

„Célunk egy olyan közösségi tér kialakítása, ahol a növénygondozás és a fenntarthatóság iránt érdeklődő és elkötelezett emberek találkozhatnak, beszélgethetnek, megismerkedhetnek az urbánus kertészet régi-új formáival és egymással” – magyarázza Hajba Gergő, a Zöld Folt egyik tagja, aki doktori disszertációját is a városi mezőgazdaság társadalmi vonatkozásairól írja.

A szerveződés célja, hogy kialakítsanak egy olyan közösségi teret, aminek kertje is van, ezzel közös nevezőt teremtve a tagok számára. A közösségi kertek világszerte működőképes kezdeményezések, melyek erős közösségeket teremtenek. A közösség magának állítja elő a legalapvetőbb élelmiszerek egy részét, így biztos lehet azok származásában, előállításuk módjában. A közösség léte emellett lehetőséget teremt a fenntarthatósági ismeretek közös elsajátításában és bővítésében is.

Az Erősödő Civil Közösségek támogatásában a Betonból paradicsom elnevezésű kezdeményezés keretében a csapat felásta és rekultiválta a kiszemelt telket, „feltörte a betont”, hogy kialakíthassák a megfelelő termőtalajt a növényeknek.

Első ütemben többek között talajlazítási munkákat és hulladékmentesítést végeztek, összegyűjtötték a téglákat és az építőanyagot, magas ágyásokat készítettek. A szeptember óta zajló előkészítő akció nem kis vállalkozás volt, hiszen heti három alkalommal több mint két tucat ember lelkes munkája, s mintegy 200 munkaóra kellett ahhoz, hogy megteremtsék a feltételeit egy jövőre (szó szerint) gyümölcsöző kertnek.

A tavasszal induló közösségi kertben lehetőséget biztosítanak egyéneknek, családoknak, baráti társaságoknak vagy civil szervezeteknek arra, hogy saját kertrészt, parcellát, szabadföldi veteményest vagy magas ágyást művelhessenek, és a közösségi kert szerszámkészletével, igény esetén szakértők segítségével gondozhassák növényeiket.

„Mindenki a saját belátása szerint kertészkedhet, ugyanakkor igyekszünk rugalmas, vitaképes közösségi normákat kínálni, s környezetkímélő megoldásokat alkalmazni. A kertben csávázatlan vetőmagokból gazdálkodunk, vegyszermentesen, rovarölő szerek nélkül ápoljuk palántáinkat. Fontosnak tartjuk a magbörzéket, a palántacserét, a reciprocitást, vagyis a személyes tapasztalatokat és a dolgokhoz fűződő történeteket” – sorolja Gergő, hogyan tervezik a jövő tavaszt.

A paradicsomon túl: akusztikus koncerteknek, filmkluboknak, szakmai beszélgetéseknek, kertészeti-, valamint szörpkészítő-, lekvárfőző eseményeknek, workshopoknak, tanfolyamoknak és további hasonló programoknak is helyet adnak majd a közösségi helyszínen. A kerti munkákkal kapcsolatos programokon a résztvevők olyan, egy-egy fontosabb időszakos kerti munkával ismerkedhetnek meg, mint a magfogás, komposztálás, vagy éppen gyümölcsfametszés.

Már az előkészítő munkákra is sokan jelentkeztek, a csoport szerint mindenki nagyon támogató és segítőkész volt. Ajánlkozott kertészmérnök, biológus, botanikus szakember is, hogy szívesen segíti a munkájukat, bár egyelőre „még nem mentünk bele mélyen a növénygondozási praktikákba, inkább a komposztálásról megy most a diskurzus.”

A Murál Morál Egyesület jogi és szakmai partnerként áll a kezdeményezés mellett, a Pécsi Vagyonhasznosító, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda, és Pécs MJV Polgármesteri Hivatala pedig nagyban támogatta a Zöld Foltot és a közösségi kert létrejöttét, amikor a használaton kívül lévő a területet a csapat rendelkezésére bocsátották.

A tavasszal induló első pécsi közösségi kerthez most igényfelmérést is végeznek, hiszen az udvaron 24 darab háromszögű parcellát alakítanak ki. A bérelhető parcellákért egyénileg és társaságban is lehet jelentkezni, az eszközöket és vizet a közösségi kert biztosítja.

Similar Posts