A kisgyermekes szülőkre építve élettel töltötte meg a település régóta üresen álló ifjúsági klubját a Cserkúti Gyermek Klub.

Sok település küszködik az elidegenedéssel, s Cserkúton egyre többen érezték úgy, hogy ez a jelenség a falut is elérte. A munka és a rohanó életvitel sok időt és energiát emészt fel, így a közösségi életben való szerep másodlagossá válik az emberek számára. Egy cserkúti közösség ezt a folyamatot szeretné megállítani, illetve elérni, hogy az egyén újra felfedezze a közösségi élet közvetlen és közvetett pozitív hatásait. Mottójuk: közösségben az erő, mert együtt lenni jó!

Az elmúlt három évben a Cserkúti Gyermek Klub már szép példáját adta annak, hogy összefogással, együtt dolgozással és gondolkozással fantasztikus eredményeket lehet elérni. A közösség magja egy jó szomszédi, baráti viszonyból született. Néhány családanya kitalálta, hogy a gyerekek számára olyan foglalkozásokat szerveznek, ahol minden gyermek megtalálhatja a korához, érdeklődési köréhez közelálló témát.

„Cserkúton tudatosan indult meg a közösség újjáépítési folyamata, melynek keretein belül az itt élő gyermekeket és rajtuk keresztül a felnőtteket szólítjuk meg” – magyarázza Hegedüs Bernadett. „Az új generáció közösségi életének fellendítésével közvetve hatást gyakorlunk a felnőttek kapcsolatépítésére is. Hiszünk benne, hogy a szülők társadalmi szerepvállalásának példaként való megjelenítésével érhető el hosszú távon is tartós eredmény. Nem szeretnénk, ha emberi kapcsolatok terén elvárosiasodnánk, fontosnak érezzük a falusiasság megtartását.”

A csoport indulásakor már hagyományteremtő céllal rendezték meg az első kézműves foglalkozásaikat, kirándulásaikat, s rengeteg segítséget kaptak a helyi önkormányzattól, civilektől, a már régebb óta működő helyi egyesületektől.

Hatalmas lépés volt számukra, amikor 2017 őszén a különböző egyesületekkel, a helyi önkormányzattal, programszervezővel valamint más civil szervezetekkel együttműködve megnyitották a Cserkúti Gyermek Klub Varázs-Garázs Játszóházat, aminek létrejöttét mind adományokkal, mind társadalmi munkával segítette a közösség.

A klub most az Erősödő Civil Közösségek támogatásával egy olyan programsorozatot talált ki az idei évre, ami a közösségfejlesztés jegyében telik, ahol az események megvalósítása során a résztvevők megismerik egymást, majd közösen keresnek megoldást különböző problémákra. Nem mellékes cél a betelepülők integrálása a közösségi életbe, az őslakosok és az ide költözők közötti távolság csökkentése.

Idén már szemétszedési akcióval megtisztították Cserkút környezetét. Rendszeres, gyermekeknek tartott kézműves foglalkozásaikra meghívták a közösség tagjait. A csere-bere turkálón az érdeklődők elcserélték feleslegessé vált dolgaikat az újrahasznosítás jegyében, a megmaradt tárgyakat pedig eladományozták más civil szervezetek részére. Nemrég gyűjtést is szerveztek a mentőszolgálat illetve a Dóri Ház részére.

Az év folyamán a saját fejlesztésű Ismerd meg Cserkútat séták keretében a településen élő személyek munkáját, a helyi értékeket ismerhetik meg a résztvevők. Létrehoztak egy fotóklubot, ami kéthetente nyújt kiváló lehetőséget a szabadidő tartalmas eltöltésére. Egy helyi amatőr fotós, Kátai László örömmel adja át technikai tudását az érdeklődőknek, s fotósétáik alkalmával egyúttal a tágabb környezettel ismerteti meg a résztvevőket. Az elmúlt egy év termését tavasszal egy fotókiállításon mutatják be.

Kirándulást, összejöveteleket és adománygyűjtést is szerveztek, tematikus prevenciós délutánokat, egészség-napot, közösségi futást tartottak a helyi védőnő és a helyi háziorvos részvételével. Külön öröm számukra, hogy egy faluból elszármazott családanya most a cserkúti mintára hasonló paraméterekkel rendelkező klubot szervez Lothárdon, így ennek elindulásában is segítenek a megszerzett tudás és tapasztalatok átadásával.

Similar Posts