Az Új Kezdet Roma Egyesület azon dolgozik, hogy a dombóvári civil szféra együttműködve, közösen teremtsen értéket a városnak és lakóinak.

„Ez csak úgy lehetséges, ha az egyesületek megismerkednek egymással” – véli Ligorovics Zsolt, az egyesület elnöke. A közel 20 ezer fős Dombóvár több mint 50 civil szervezettel büszkélkedhet. Az Új Kezdet Roma Egyesületnél azonban úgy látják, a szervezetek között nincs jelentősebb együttműködés, ezért sokan nem érik el a helyi közösségeket, bár tevékenységük nagyon fontos lenne.

Az egyesület első lépése ezért az volt, hogy az Erősödő Civil Közösségek program támogatásával megteremtsék az ismerkedés és találkozás lehetőségét. Eddig nem volt olyan rendszeres fórum, ahol a civilek találkozni, kapcsolódni tudtak volna egymáshoz, így fel sem merült a közös gondolkodás, vagy közös programszervezés esélye. Márpedig a cél az lenne, hogy a saját erőforrásaik felismerésével mindenki azzal szálljon be a közösbe, ami igazán erőssége.

Az Új Kezdet Roma Egyesület a maga részéről elsősorban a nehéz sorsú, helyi roma lakosság számára kínál programokat dombóvári közösségi terében, ami egyúttal olykor az új civil fórum helye is.

Az a szándékuk, hogy a jövőben már a többi városi szervezettel együttműködve hozzák létre az eseményeiket. „Hasznosnak éreznénk, ha új energiák, a többi szervezetnél meglévő tudások és lelkesedés is megjelenne a szervezetünk programjaiban, életében„ – magyarázza Ligorovics Zsolt.

A projekt kezdete óta eddig tíz szervezet vállalta az együttműködés első lépéseinek megtételét, s ezt a részvételt folyamatosan bővítik. „Az egyesületek nagyon pozitívan fogadták a megkeresést, nyitottak együttműködésre és közösség-építésre”– mesél a visszajelzésekről Zsolt.

Azt tapasztalták, hogy a találkozók alkalmával könnyen alakult ki párbeszéd a felek között. A résztvevők egyetértettek abban, hogy jelenleg nincs könnyű dolga a civileknek, legfőbb probléma, hogy nehezen jutnak támogatásokhoz. A jövőt ezért abban látják, hogy tudjanak valódi, tenni tudó és akaró, helyi civilséget létrehozni. Olyan közösséget, ami tud egymásra támaszkodni és értékteremtő tevékenységet folytatni, fellépni az érdekeikért.

A projekt megvalósítása során szerveztek már lecsófesztivált, roma napot, a közeljövőben pedig a város szegregált területeinek közelében lévő parkokat újítják fel, tisztítják ki. Együtt dolgoznak, hogy városuk szépüljön, hogy összetartó közösség legyenek.

Similar Posts