Drámapedagógiai eszközökkel ösztönzi a fiatalokat a Szabadidős és Kulturális Egyesület, hogy lépjenek ki a komfortzónájukból, nyissanak kortársaik felé és közösségben gondolkodjanak.

A Szabadidős és Kulturális Egyesület aktív csapata évek óta szervez kulturális és szabadidős programokat kiemelten a 16-25 év közötti korosztálynak Szekszárdon és Óbányán. Az elmúlt években azt vették észre, hogy egyre nehezebb a fiatalokat bevonni a közös tevékenységekbe.

„Látjuk, hogy a városban és térségében működő ifjúsági közösségi terek iránti igény megváltozott, alig lehet néhány fiatalt bevonni a nekik szóló rendezvényekre is” – magyarázza Fekete Katalin, az SZKE egyik aktivistája. Elmondása szerint általános tapasztalat, hogy az ifjúsági korosztály elszigetelődik a társadalomban, aminek következtében érdektelenné válhat és céltalan lehet.

Az egyesület néhány éve tudatosan kezdte alkalmazni a színház- és drámapedagógiai módszereket az ifjúságfejlesztésben. Azóta több áttörés értékű változást is észrevettek a fiatalokon a különböző eseményeiken, egyik ilyen volt egy budapesti színházlátogatás is.

A csoport az Alföldi Róbert szereplésével készült Igenis, miniszterelnök úr! című darabot nézte meg. „Azt láttuk, hogy valami nagyon hatott, mert még hetekig foglalkoztatott, s feldolgozni való beszédtémát adott 25 véletlenszerűen összetalálkozott fiatalnak” – idézi fel Katalin. Ezután az egyesület tagjai úgy érezték, ez egy fontos formája lehet a jövőbeli közös munkának.

Fontos célkitűzésük, hogy kritikus gondolkodásra neveljék a fiatalokat, kialakuljon egy olyan ifjúsági közösség, ahol a szabadidő közös és tartalmas eltöltésére, szabad eszmecserére és együtt gondolkodásra van mód. Első kézből tapasztalták meg, ahogy a bevont fiatalok élményt szereztek, megismerték egymást, behívták barátaikat, s olyan csoporttá váltak, hogy idővel képesek lettek szervezetként működni, közösségi programokat szervezni és lebonyolítani azokat.

Az Erősödő Civil Közösségek támogatásának köszönhetően az egyesület által ösztönzött fiatalok már több színházi darabon is részt vettek, amelyekhez rendezői beszélgetések, illetve felkészítő és feldolgozó foglalkozások is kapcsolódtak egy-egy társadalmi problémát érintve. Több programelemük még hátra van, s a paletta szerencsére elég színes, jelenleg is folyik a vendégelőadók bevonása. Komplex ifjúságfejlesztő tábort is szerveznek, amire még jelentkezhetnek a kultúra szerelmesei, az újonnan csatlakozók.

Similar Posts