Kevés figyelem jut a tevékenységükre, pedig nagy szükség van az olyan szervezetekre, akik kifejezetten a betegségből felépült embereket támogatják, s segítik az integrálódásukat.


A Gyöngysor Alapítvány missziója szerint a kórházból kikerült lelki betegeknek nyújt támogatást, hogy az ember olykor hosszú betegség után is könnyebben visszailleszkedhessen a társadalomba. Célcsoportjuk a kórházi kezelést már nem igénylő pszichiátriai betegek, krízishelyzetben élők, de már nyugdíjasklubot is szerveznek a társaságba vágyóknak.

„Az idősek eléggé magányosan élnek, ugyanakkor a krízishelyzetben élőknek is nagy szükségük van a segítségre. Küzdünk a kirekesztés, hátrányos megkülönböztetés és stigmatizáció ellen. Célunk, hogy akik megkeresnek minket, érezzék, hogy empátiával igyekszünk számukra segíteni a visszailleszkedést, a szeretet, ugyanis a valahová tartozás érzése erőt és önbizalmat ad”– meséli Nagy Károlyné, a Gyöngysor Alapítvány vezetője, mi mindennel foglalkoznak a szervezetnél.

A 2008-ban az Ébredések Alapítvány vezetője, Dr. Harangozó Judit által alapított egyesület egész évben, szeretettel várja az érdeklődőket, akik olykor konkrét problémával érkeznek, olykor pedig csak egyszerűen egy jót szeretnének beszélgetni. A foglalkozások igazán sokrétűek, volt már példa német nyelvtanfolyamra, hobbi szakköre és immunerősítők beszerzésére majd szétosztására is: mindig, amire leginkább szükség van.

Az Erősödő Civil Közösségek pályázatából asszertív tréninget hirdetnek meg egyesület tagjai, hogy szakemberek bevonásával tanítsák meg a betegségben szenvedő érintetteknek problémájuk megértését, megélését. Az előadások főként az önérvényesítés fontosságáról, a betegségek megfelelő képviseletéről szólnak.

Hangsúlyt fektetnek arra is, hogy fejlesszék a betegek kommunikációját a családtagjaikkal és környezetükkel. Ezekhez különböző tematikájú találkozókat szerveznek, melyeken bevonásra kerül művészetterapeuta, relaxációt, meditációt tanító szakember és mentális betegségekben érintett író, költő is. A támogatásból ősszel a már hagyományos éves jótékonysági ételosztásukat szervezik meg, amit egy meghitt zenei előadással koronáznak meg.

Legutóbbi rendezvényükön a Szelíd Ráktérítő Klub tagjait kísérték el Faddra, ahol a Meseház megtekintése mellett egy piknikezésre is alkalmuk nyílt. Júliusban meghívott vendégük Kneszl Beáta Carmen lesz, aki az „Én a megbélyegzett” című saját életéről írt könyvéről beszél majd.

„A Gyöngysor Alapítvány szeretné elfogadottá tenni a másságot, ami nagyon sok embert érint, hiszen bárki lehet szorongásos, depressziós. A vele járó szégyenérzetet szeretnénk megszüntetni ezekben az emberekben. Ne arra koncentráljunk, hogy mi választ el minket, hanem arra, ami összetart. Az emberség, a szeretet, a civil kurázsi”– vallja Nagy Károlyné.

Similar Posts