A szenvedélybetegek kezelésével, re-integrációjával foglalkozó Bázis Addiktológiai Szolgálat a kultúrát is beemelte eszköztárába. Kultúr Faktor projektjük keretében különféle művészeti ágak képviselői, függősséggel érintett alkotók tartanak előadásokat, koncerteket, felolvasásokat és úti beszámolókat. Fotós csoportjuk önkifejező, terápiás alkotásaiból tavaly ősszel a Reggeliben nyílt tárlat.

A Reménység Alapítvány által működtetett Bázis Addiktológiai Szolgálat 2008 óta működik Pécsen. A szociális és egészségügyi ellátórendszer szereplőivel szoros együttműködésben dolgoznak, a kezelés mellett tematikus csoportokkal, közösségi programokkal segítik klienseik józanodását, teljes felépülését.

Fotós csoportjuk, a „Fényképek és érzések” tagsága rendszeres személyes és online találkozókon, műhelymunkákon, heti feladatok teljesítésével képezi magát. A csoport tevékenysége résztvevőik önmeghatározása szerint „az együttlétnek, közös alkotásnak egy olyan formája, amely a fényképezésen keresztül ad teret az érzések, élmények megosztására, minőségi idő közös eltöltésére.” Munkáikból az Erősödő Civil Közösségek támogatásával a Bázis tavaly októberben Fotók és felépülés címmel negyvennégy vászonképet állított ki a Reggeliben. A jó hangulatú megnyitón több, mint negyvenen vettek részt, sajtómegjelenés és videofelvétel népszerűsítette a tárlatot és a szervezet tevékenységét. A fotós csoport alkotásaiból falinaptár is készült, és tervben van az anyag további bemutatása, vándorkiállításként történő utaztatása.

A Bázis egy másik régóta tervezett tevékenység megvalósításába is belefogott. „Józan szenvedélybetegeket, a józanságot, a józan kultúrát szeretnénk az emberekhez közelebb vinni a kultúra eszközeivel”– magyarázta Horváth-Benyes Rita, a Bázis Addiktológiai Szolgálat vezetője. „Tervünk, hogy elindítsunk egy rendszeres, bárki számára nyitott kulturális klubot, ahol szenvedélybetegséggel érintett művészek alkotásaikon keresztül azt mutatják be, hogyan történt a változás az ő életükben.”

A Kultúr Faktor projekt keretében eddig három programelem valósult meg: a Pécsi Playback Színház két online előadása, és a Szolgálat által működtetett Tiszta Ház falára festett addiktológiai témájú graffiti. Endrész Gábor street artist alkotása többek között a százkét éve elhunyt, szenvedélybetegséggel küzdő Csáth Gézára íróról is megemlékezik, de a Félelem és reszketés Las Vegasban című film egyes jelenetei is megelevenednek a murálon.  A színes, húsz négyzetméteres fal mellett nem lehet odapillantás nélkül elmenni, így jó hordozója a szervezet üzenetének.

Programjaink pozitívan befolyásolják a józan szenvedélybetegek megítélését, segítik társadalomba való visszailleszkedésüket. Reményeink szerint a kulturális eseményeink olyan, még kezelésben nem lévő függők elérését is eredményezik, akiknek korai kezelésbe vételével hatékonyan tudunk segíteni.


Similar Posts