Önsegítő csoportot hoztak létre magatartási, beilleszkedési, tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek szülei Siklósbodonyban. Heti két alkalommal kísérik a kicsiket fejlesztő tornára, csoportos terápiára. A szülők rendszeres találkozókat is tartanak, hogy egymással és pszichológus szakemberrel konzultálva tájékozódjanak a gyerekek fejlesztési lehetőségeiről. 

A koronavírus járvány miatti korlátozások a korábbinál is hangsúlyosabban világítottak rá a nehézségekkel küzdő, vagy sajátos nevelési igényű gyermekek integrációjának problémájára. Sok fejlesztési alkalom elmaradt, vagy a szülőkre hárult – ők pedig általában nincsenek megfelelően felkészítve a gyerekek otthoni fejlesztésére. Bartáné Somogyi Gina szociális munkás, a Siklósbodonyért Egyesület aktív tagja – maga is autista gyermeket nevelő édesanya – a problémára reflektálva gondolta ki az önsegítő csoport tervét. Az egyesület elsősorban kulturális, közösségformáló és ifjúságsegítő céllal alakult meg, több éve munkálkodik a helyiek életminőségének javításán, és szívügyük a gyerekek esélyegyenlőségének kérdése is.

Gina ötlete nyomán augusztusban megalakult a hét tagból álló szülőklub. Az Erősödő Roma Közösségek pályázatán elnyert támogatás segítségével egy harkányi terapeuta egyenként felmérte a gyerekek képességeit, majd egyéni, illetve csoportos fejlesztést javasolt nekik. „A tsmt (tervezett szenzormotoros tréning) azért is nagyon jó, mert van szintfelmérés anélkül is, hogy kódot kapnának a gyerekek, amivel beskatulyázzák őket – akkor is, ha egyébként nem nagy a baj, és tornával orvosolható is” – mesélte a módszer kapcsán GinaA szülők a csoportos tornákra heti kétszer Harkányba viszik az óvodás, kisiskolás korú gyerekeket, akik két csoportban együtt tornásznak. Előre egyeztetett beosztás szerint mindig két szülő kíséri el őket. Az utazás, a várakozás és a torna alatt gyerekek és szülők barátsága, közössége is erősödik. A programot Siklósbodony Község Önkormányzata is támogatja: biztosítja a falubuszt az utazáshoz, illetve fedezi az üzemanyagköltséget is.

Az otthon is végezhető egyéni tornát a szakember a szülőknek tanítja majd be, havi rendszerességgel kontrollt tart részükre, félévente pedig új tornát dolgoznak ki a gyerekek számára. Betegségek miatt az egyéni tornák a tervezetthez képest kis késéssel indulnak el, ám ezeket a pályázati program zárása után is lehet folytatni. „Az egyénisek tornáit a kultúrházunkban fogjuk tartani heti három alkalommal, és megegyeztünk a szülőkkel, hogy a szükséges eszközöket közösen vesszük meg, vagy készítjük el. Mindenki beszállt valamilyen felajánlással” – mondta el Gina. A program segíti a felnőtteket abban is, hogy megértsék a gyermekeik viselkedési problémái mögött húzódó okokat. Mivel a fejlesztések játékos formában, a szülőkkel közösen zajlanak, ez a közös játékidő hatással van a szülő-gyermek kapcsolat elmélyítésére is. A program részeként a klub tagjai havonta egyszer egy gyermekpszichológussal beszélgethetnek a kicsik fejlődését érintő kérdésekről. 

„A gyerekek nagyon szeretnek a tornákra járni, sikerélményeik vannak, a szemmel látható fejlődés mellett erősödnek önbizalmukban és a kapcsolataikban is” – mesélt az eredményekről Gina. A szülők pedig nagyon hálásak az amúgy nehezen elérhető és költséges fejlesztésen való részvételért. „A szülőkben is erősödik a közösséghez tartozás érzése, mindenkinek van egy kis feladata, felelőssége.” A havi két személyes csoportos találkozó mellett zárt facebook és messenger csoportban is egyeztet a szülőklub, a gyerekek fejlődésével kapcsolatos cikkeket, videókat, meséket, mondókákat osztanak meg.

Similar Posts