A Mozgó Találkozási Pont programmal A Város Mindenkié Pécs a lakhatásukat tekintve hátrányos helyzetű vagy szegregált területeken élő lakóközösségeket segíti. A cél az érintett csoportok tájékozottságának, érdekérvényesítési képességének és tudatosságának növelése.

A 2015-ben alakult AVM Pécs hajléktalanok és lakásszegénységben élők aktív részvételévével dolgozik a közösségek érdekvédelmén. Tevékenységük a városlakóknak szánt érzékenyítő programok, például vetítések, kerekasztal beszélgetések szervezése mellett a döntéshozókkal történő kapcsolatteremtést, lakáspolitikai javaslatok kidolgozását is lefedi.

Fotó: Ruprech Judit

A Város Mindenkié aktivistái korábban heti rendszerességgel működtettek egy fix találkozási pontot, ahol a telefonnal, internetkapcsolattal nem rendelkező városlakók felvehették velük a kapcsolatot. Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával ezt a mintát felhasználva szerveztek idén négy alkalommal városszerte Mozgó Találkozási Pontokat. Ezeken az utcai fórumokon szakmai vagy terepi tapasztalatokkal bíró aktivistákkal és szakemberekkel közösen beszélték át a közösség legfontosabb problémáit, és ezek kezelésének lehetséges módjait.

A program során otthonukban is felkerestek lakhatási nehézségekkel küzdőket – módszeresen megszólítva egy szomszédság vagy szegregátum egész utcáját.

Tanácsot adtak, szerződéseket néztek át, és tájékoztatást nyújtottak esetlegesen igénybe vehető jogi segítségről. Ezeken az alkalmakon több olyan terület körvonalazódott, ahol együttes fellépés lenne szükséges az önkormányzat felé többek között az adósságrendezés, a szociális lakbérek vagy a szerződéses viszonyok rendezése terén. A szegregátumokban élők helyzetét és szempontjait megismerve az AVM ezeket a politikai döntéshozók felé kommunikálva alakítana ki párbeszédet a városvezetés és a városlakók között.

Fotó: Ruprech Judit

„A Mozgó TP-vel egy hiányzó szolgáltatást valósítunk meg, ezt a fajta érdekvédelmet nem sokan csinálják” – mondta el Szatmári Áron, az AVM Pécs aktivistája. „Az ellátók és szociális szervezetek nem tehetik meg, hogy ellentmondjanak az önkormányzatnak vagy kritizálják. Mi viszont igen. Mi nyugodtan gondolkodhatunk közösen a lakókkal azon, hogy mi a rossz, mit lehetne másképpen csinálni. Fogalmazhatunk közösen levelet, szervezhetünk látványos akciókat, ha erre van szüksége a lakóknak ahhoz, hogy jobbak legyenek az életkörülményeik, és a hatalom is jobban figyeljen rájuk” – fejtette ki Áron.

Fotó: Ruprech Judit

A szervezet a személyes jelenlét mellett tavasszal elindította az Online Találkozási Pontot, így a koronavírus miatt bevezetett korlátozások alatt is elérhetőek voltak. Az Erősödő Civil Közösségek támogatása fontos segítséget jelentett a csoportnak a találkozások lebonyolításában: lehetővé tette az eljutást az egyes helyszínekre, technikai eszközök beszerzését, szóróanyagok nyomtatását, és az utólagos értékeléshez szükséges gyűlések költségét.


Similar Posts