Ritkábban megtartott személyes találkozókkal ugyan, de a Kővágószőlősi Nyugdíjas Klub tagjai a járványhelyzet ellenére sem tétlenkedtek. Tavasszal saját varrású maszkokkal látták el a település lakóit, augusztusban kirándulni vitték „örökbe fogadott”, az általános iskolából elballagó osztályukat, ősszel pedig otthoni pogácsasütő verseny keretében hozták össze a falu lakóit.

A Kővágószőlősi Nyugdíjas Klub 1994 óta dolgozik a helyi közösség megerősítésén és a nyugdíjas korúak életminőségének javításán. Idős és fiatal korosztályok számára egyaránt szerveznek egészségmegőrző programokat, aktívan jelen vannak a település többi civil szervezete és az önkormányzat által szervezett rendezvényeken. A helyi általános iskolával jó kapcsolatot ápolnak, kilenc éve például „örökbe fogadták” az akkori elsős osztályt: irodaszerekkel, főzésekkel, közös szervezésű programokkal nyolc évig jelen voltak a gyerekek életében.

Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával a közös éveket egy kirándulással tették emlékezetessé az osztály számára. A gyerekek egy része szűkös anyagi körülményei miatt nem gyakran jut el nyaralni, így a Szászváron és a Bikali Élménybirtokon töltött augusztusi nap igazi élmény volt számukra. A kiránduláson való részvétellel a gyerekek mellett azokat a családokat is meglepte a klub, akik a tavasz folyamán a maszkvarrásban, a varrógép javításában, az idősek számára történő bevásárlásban segédkeztek.

A pályázati támogatásból őszre egészségnapot terveztek, de ezt a járványügyi szigorítások miatt már nem sikerült megtartani. Hogy a közösség ne maradjon program nélkül, „Süss otthon” címmel pogácsasütő versenyt találtak ki. A szervezők két személygépkocsival házhoz mentek a pogácsáért, cserébe minden résztvevőt babgulyással leptek meg. A klub, helyi vállalkozók, és az önkormányzat ajánlott fel díjakat a legfinomabb pogácsák mestereinek: a tizennégy nyertesnek az ajándékot is házhoz vitték.

Meglepett a falu lelkesedése. Először nehezen indult be a jelentkezés, de végül negyvenöt résztvevő család sütött finomabbnál finomabb pogácsákat, és bár kővágószőlősieknek szólt a felhívás, még a szomszédos falvakból is érdeklődtek” – mesélte Simon Attiláné Gabi, a nyugdíjas klub elnöke.

A bejárati ajtóra akasztott virágcsokrokkal és hatalmas örömmel fogadtak a résztvevők. Ha nem is találkozhatott mindenki mindenkivel, kicsit mégis összehoztuk a közösséget.


Similar Posts