Közösségi kertet alapít a Szabadművészeti Társaság a kaposvári városrészben az itt élők összefogásával.

Töröcske a Zselicben fekvő kis település, 1973 óta tartozik közigazgatásilag Kaposvárhoz. Az egykori község azonban máig megőrizte falusias vonásait. A Szabadművészeti Társaság tagjai a közösségben jelenlévő problémákat felismerve úgy döntöttek, hogy egy közösségi kert létrehozásával veszik fel a küzdelmet az elszigetelődéssel.

Az egyesület tevékenységének gerincét a tagok és önkénteseik munkája alkotja, ezek különböző művészeti tevékenységek, műhelyek formájában valósul meg. Ilyenek a festészet, az egészségvédelem, vagy éppen a tudatos környezeti kultúra kialakítása. Megalakulásuk óta  olyan közösségként gondolnak magukra, akiknél az odafigyelés, a tudatosság éppúgy igaz az emberi kapcsolataikra, mint a természettel való együttélésre.

A szervezet életében meghatározó szerep jut a kaposvári rendezvényekre történő kitelepüléseknek, így rendszeresen részt vesznek például a Rippl-Rónai Fesztiválon, a Miénk a Város programsorozaton, a Deseda Pikniken. Legutóbb három napon át a szilvásszentmártoni F.A.L.U. Fesztiválon is ott voltak, ahol kertészeti tanácsadást tartottak, s kézműveskedésre is várták az érdeklődőket.

„Ha egy problémáról nemcsak beszélünk, hanem teszünk is ellene, akkor az sokkal hatékonyabban megoldható” – mesélte Sziva Ibolya, az egyesület elnöke, hogy milyen gondolatból született meg a közösségi kert létrehozása. „Ha az emberek bevonódnak a történésekbe, sokkal hamarabb érhető el a változás. A Titkos kert létrehozása sok éves álmunk, egy nagyszerű lehetőség arra, hogy lebontsa a lakosok közti falat. Hiszünk abban, hogy az emberek ráébredhetnek arra, a segítséget ne mindig kívülről várják, hanem sorsuk aktív alakítójává váljanak.”

A tervezett közösségi kert helyszínéül szolgáló ingatlant az Erősödő Civil Közösségek pályázat keretében vásárolják meg. Szándékaik szerint az épület a jövőben közösségi házként is funkcionál majd, otthont ad kulturális, egészségfejlesztési, környezeti programoknak, kiállításoknak.

„Hatalmas közösségteremtő ereje van a munkánknak. Olyan embereket is össze tud hozni, akik egyébként soha nem találkoznánk” – összegezte gondolatait Ibolya.

Similar Posts