Kibővítette és professzionális szinte emelte hangszerparkját a Balatonboglári Hétház Gospel Kórus. Nem mellesleg új koncertműsort állítottak össze, s megalapozták az együttes fenntartható működését.

A 2015-ig a Balatonboglári Evangélikus Egyházközség keretein belül, ma már önálló egyesületként működő Hétház Gospel Kórus és Zenekar fennállása nyolc éve alatt több mint száz, javarészt jótékonysági koncertet adott. Vagyis több mint száz alkalommal közvetítettek értéket, mindezt azonban igen korlátozott hangtechnikával. Az évek alatt és az együttes fejlődésével a hangosítás minősége és a technikai akadályok egyre nagyobb nehézséget jelentettek számukra.

Pedig a kórus régen megérdemelte már a megfelelő hangszerparkot, hiszen fellépésről-fellépésre kiváló művészekkel, fontos egyházi zenékkel és jótékonysági céllal álltak a színpadra. „Folyamatos fejtörést okozott, hogy mit tegyünk, ha valamelyik gitár vagy zenei kellék felmondja a szolgálatot, mert a pótlásra már nem volt erőforrásunk” – meséli Molnár Márta, a kórus ügyvezetője, hogy milyen nehézségekkel néztek szembe. A zenekart szívügyének tekintő Márta úgy érezte, hogy a tovább lépéshez új szemléletre és közösségi összefogásra van szükség.

 

Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával beszerzett eszközök segítségével a Balatonboglári Hétház Gospel idén tavasszal megalkotta az Afrika Hangjai zenei műsort, amiből videó, CD felvétel is készült. A hanganyag alig néhány hét alatt eljutott Zala-, Somogy-, Veszprém-, Fejér-, Baranya- és Pest megye kulturális programszervezőinek az asztalára is.

Fotó: Ruprech Judit

Az Afrika Hangjai sajátossága, hogy a közönséget is bevonja a mozgásba és az éneklésbe, közösségi eseménnyé varázsolva a koncerteket. A fellépéseikhez lényegében minden technikai feltétel adott: dinamikus énekmikrofonokkal, hangfalakkal, szintetizátorral, fuvolával, elektroakusztikus-, basszus- és elektronikus gitárral, speakon adapterrel gazdagodtak.

Fotó: Ruprech Judit

A gospel kórus most további művészek bevonására törekszik, ezért élénk kommunikációs kampányt is megvalósítanak. A keresztény vallási életben az egyéni vagy közösségi hit kifejezésére szolgáló gospelt népszerűsítő együttes több fórumon is jelen van, mint korábban bármikor. Joggal bíznak abban, hogy az általuk közvetített értékek szélesebb hallgatóságra találnak.

Similar Posts