Élményeket gyűjt és közvetít a Speckó közössége a fogyatékkal élőknek, egyúttal felhívják a többségi társadalom figyelmét azokra a jelenségekre, melyekről hajlamos az ember nem venni tudomást.

A Speckó régóta szervez népszerű szabadulós játékokat Pécsen, s újabban szabadtéri kalandjátékokat is: a kitalált karakter Paralányt több százan mentették már meg. Ezeken az eseményeken a családok, barátok, érdeklődők megtapasztalhatják, milyen a komfortzónán túl egy lépésre teljesíteni, belekóstolni a fogyatékkal élők mindennapjaiba.

Az Erősödő Civil Közösségek előző ciklusába sikerrel pályáztak kampányötletükkel. Ennek az volt a célja, hogy érzékenyítő kisfilmekkel, fotókiállítással mutassák meg azokat a mindennapi élethelyzeteket, amik lehet, hogy természetesek a többségnek, de egy segítséggel élő embernek sokszor leküzdhetetlen akadályokat jelentenek.

Új pályázatukban egy régebbi, nagyon népszerű programot élesztettek fel, aminek keretében élményeket ajánlhatunk fel a fogyatékossággal élőknek. „Az Élményalap felhívja a figyelmet arra, hogy minden ember a saját lehetőségeihez mérten tud pénz nélkül is adakozni. Elég egy élmény, amit mindenki a saját lehetőségeihez, erőforrásaihoz mérten fel tud ajánlani, mint például egy közös túra, egy koncertélmény, jógaóra, de lehet egy közös pecázás, csónakázás is a tavon” – magyarázza Pintér Csaba, a Speckó vezetője, hogy mi is a lényege az Adj egy élménynek!. „Minél több élményalapú találkozás és beszélgetés a fogyatékossággal élő és az „ép” emberek között.”

Az ERSTE Stiftung Társadalmi Integrációs díját elnyert Élményalap 2011-től működött három éven át Pécsen. Harmadik évüktől a program már több vidéki városban, Debrecenben, Győrben, Szekszárdon, Budapesten, Szigetváron is aktív volt helyi civilek bevonásával.

Az eddigi élményekre és sikerekre támaszkodva a 2019-es évtől arra vállalkoztak, hogy erőteljesebben felmutassák a közösségben rejlő támogató szándékot, és folyamatosan elérhető programmá fejlesszék az élményalapot. A Speckó közössége ma már több főt számlál, az Élményalap saját honlappal rendelkezik, ezen keresztül tudják fogadni az élményfelajánlásokat.

A rendszer úgy működik, mint egy pénzalap, csak nem anyagi javakat kell beletenni, hanem élményt. Az Élményalapon keresztül fogyatékossággal élő, vak, hallássérült, siket, mozgásfogyatékos, autista, tanulásban akadályozott emberek minél színesebb élményszerzését támogathatjuk.

Egyszerre szólítják meg a befogadó társadalom aktivizálódó szereplőit, magánembereket és szervezeteket, és a rejtőzködő, a hétköznapokban elszigetelődő fogyatékos embereket és családtagjaikat. Célkitűzésük kettős: egyrészt a társadalom, a társas, társadalmi környezet formálása, a befogadó, elfogadó környezet kialakítása, másrészt a fogyatékos emberek motiválása annak érdekében, hogy merjék igénybe venni a környezetük nyújtotta lehetőségeket, merjék megélni a társadalmi befogadás azon szintjét, amelyen az éppen tart.

Similar Posts