Pezseg az élet Dunaszekcsőn, szinte állandóan forog egy kamera. Néhány eltökélt fiatal aktivizálta az iskola diákjait, hogy bevezesse őket a média világába, s alapítsanak velük egy közösségi televíziót.

„Hiszünk abban, hogy egy kisközösségi tv-csatorna aktivizálja a térség lakosságát, segíti az információáramlást, hozzájárul egy település kiegyensúlyozottabb működéséhez”– mondja Rumann Gábor, a Control Stúdió Filmegyesület alapítója. Több filmes programjukhoz hasonlóan a televíziósat is régebben indították már, de idén az Erősödő Civil Közösségek pályázat keretében egy komplex programot is kidolgoztak a fiataloknak.

Céljuk, hogy egy fenntartható, aktív webtévét működtessenek. Ehhez elsősorban érdeklődő fiatalokra volt szükség, akik kitanulták a szakma csínját-bínját. A helyi iskolából 20 diák jelentkezett, elsőként velük kezdték meg a közös munkát.

„A tudatos médiahasználatra nevelés legjobb eszköze az, ha magunk is médiatartalmakat hozunk létre. Munka közben a fiatalok a gyakorlatban is megtapasztalhatják a bennük rejlő lehetőségeket, de a szakma nehézségeit is” – véli Gábor. A résztvevők műhely-foglalkozásokon vesznek részt, válogatott szakemberekkel dolgoznak együtt a műsorok készítésén. A cél az, hogy minden tudást, gyakorlati ismeretet megkapjanak ahhoz, hogy önállóan is adásokat tudjanak készíteni a jövőben.

A jövőben is használható módszer alapján a filmkészítő műhelyben a mozgókép lehetőségeivel, technikai eszközeivel ismerkednek. Az adásszerkesztő műhelyen pedig kitalálják a nevet, a műsortípusokat és végül stábot is alakítanak, akik riportokat, magazin és hírműsorokat készítenek. Az online média műhelyben beszélnek káros és hasznos online tartalmakról, az internet veszélyeiről, a közösségi média tudatos használatáról. A honlapkészítő műhely eredményeként a webtévé honlapját is létrehozzák.

Komoly tartalommal töltötték fel a műsoridőt: főzős-, barkács-, és sportműsor, számítógépes játékokat bemutató rovat, divatról szóló összeállítás is helyet kap, és forgattak már anyagot a hulladékgyűjtésről, iskolai Mecsek-túráról.

A Control hosszú távú célja az, hogy egy Dunaszekcsőt és a környező településeket összekötő televíziós csatornát hozzanak létre, s egy-egy települést saját tudósító képviseljen. Úgy látják, a gyerekek lehetnek azok a kapcsolódási pontok, akik összekötnek tanárt, szülőt, testvért és nagyszülőt, a helyi lakosságot.

A webtévét nemcsak színessé, de bárki számára érdekessé és elérhetővé akarják tenni: ezért találták ki, hogy helyi vetítéseket szerveznek. Akinek nincs internet elérhetősége, a település közösségi helyein nézhetik meg az adásokat.

„Az elkészítés folyamata, az ötleteléstől a megvalósításig, a forgatás hangulata, a gyerekek közötti kreatív együttműködés tapasztalata, mind-mind meghatározó marad számunkra is”– számol be az eddigi sikerekről, személyes élményeiről Gábor. „Újra és újra testközelből élhetjük át, hogy a mai gyerekeket nem szabad leírni, semmivel sem kevésbé érdeklődőek, rosszabbak, de legalább olyan érzékenyek, motiváltak és aktívak, mint bármelyik másik korosztály.”

Similar Posts