Mesék az Élethez címen egész napos programmal, meseműhellyel, fejlesztő foglalkozásokkal, sőt gyertyafénynél mesemondással készült a Gombolyító Terápiás Műhely a Magyar Népmese napjára.

Szeptember utolsó szombatján egészen varázslatos hellyé változott a pécsi Civil Közösségek Háza. Itt rendezte meg a Gombolyító Meseterápiás Műhely három alapítója a közösségük első nagyrendezvényét az Erősödő Civil Közösségek támogatásában a mese ünnepén.

Napjainkban a közösségben levés háttérbe szorul, aminek komoly társadalmi, szociális és mentálhigiénés következményei vannak. A felnőtt társadalom, a családok, szülők, és a gyermekek sem tapasztalják meg a közösségi élményt, az egymásra hangolódás örömét, a közös teherviselés lehetőségét.

Az emberek nagy része magányosan küzd meg problémáival, a kialakított kapcsolatai érzelmileg sok esetben felszínesek, instabilak, nehezen köteleződnek el értékek, közösségek, kapcsolatok iránt, alapvető értékválsággal küzdenek. A helyzetet tovább nehezíti, hogy csak akkor fordulunk segítség felé, mikor már sok esetben nagyon nagy a baj, vagy túl késő a helyzetet visszafordítani. Prevencióra, a megküzdési repertoár bővítésére kevesebb energiát fordítunk.

A Gombolyító Terápiás Műhelyt három pécsi pszichológusnő, Alföldi Linda, Holcsik Erzsébet, és Standovár Ágnes alapította azzal a céllal, hogy a mesék segítségével, terápiás módszerrel kínáljanak megoldást a fenti problémákra. Munkájuk szakmai alapja a Boldizsár Ildikó által kidolgozott Metamorphoses Meseterápiás Módszertana, 2014 óta dolgoznak ezzel a módszerrel. A meseterápia során mesékkel, népmesékkel dolgoznak a személyiségfejlődésért és az önismeretért, élmény- és művészetterápiás elemeket használva állítják a meséket a gyógyítás szolgálatába.

Az ECK programba azért pályáztak, hogy a Magyar Népmese Napján megszervezzenek egy egész napos programsorozatot a meseterápiának szentelve. A cél, hogy az emberek számára újra élővé tegyék a népmesék közösségteremtő, közösségi élményt nyújtó, lélekfrissítő, lelki rendeződést elősegítő funkcióját.

„A közösségi mesélés, mesehallgatás, a mesék ismerete, a mesékkel folytatott kreatív, alkotó fejlesztő terápia együttesen járulnak hozzá, hogy számos problémát enyhíteni tudjunk” – magyarázza Holcsik Erzsébet, a műhely egyik alapítója. „Az volt a célunk ezzel a nappal, hogy szélesebb nyilvánosság, korosztály számára tegyük elérhetővé, a mesélés, mesehallgatás jótékony hatásait A mesehallgatásnak számos mentálhigiénés hatása ismert, feszültségoldó, segíti a konstruktív gondolkodást, erősíti a szülő-gyerek kapcsolatot, közösségi élményt ad, növeli a kreatív gondolkodást, az alkotókedvet. A rendszeres mesélés, mind a gyermekek, mind a felnőttek számára erőteljes megelőző hatással rendelkezik a mentális problémák esetében.”

Az esemény nagy népszerűségnek örvendett, nemcsak a szülőknek és pedagógusoknak tartottak előadásokat, de meseestet, saját élményterápiás workshopot is szerveztek, amíg a gyerekeknek alkotó-, fejlesztő foglalkozással készültek. A műhelymunkákon a résztvevők megtapasztalhatták a mesehallgatás és a mesével való belső munka közösségi élményt adó megtartó erejét.

Similar Posts