A Zöld Fiatalok Egyesület pécsi bringás csoportja tavaly októberben fórumot szervezett a városi kerékpáros közlekedésről. A beszélgetésre meghívták a városvezetés képviselőit is, párbeszédet kezdeményezve a biztonságos és környezetkímélő közlekedési alternatíváról. A fórumra a Zöld Bringások vitaindító kisfilmet forgattak, melyben a kelet-nyugati kerékpáros tengely belvároson átvezető szakaszának átgondolatlan, időnként a bringásokat veszélyeztető megoldásaira hívták fel a döntéshozók figyelmét.

A Zöfi fiatal aktivistái azon dolgoznak, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a globális klímaválságra, annak társadalmi, gazdasági hatásaira. A helyi, nagyobb horderejű környezetvédelmi ügyeket reflektorfénybe helyezve hatnak a közvéleményre és a döntéshozókra. A szervezet második alkalommal nyert támogatást az Erősödő Civil Közösségek pályázatán. Ezúttal egy kerékpárosokat érzékenyen érintő ügyre hívták fel a pécsiek figyelmét.

Ha Pécset kelet-nyugati irányban szeretnénk biciklivel átszelni, szembesülni fogunk azzal, hogy az elsőre egyszerűnek tűnő útvonal a belváros sétálóutcáit is érintené. Azonban ezek egy részét a gyalogosok védelmében elzárták a kerékpárosok elől, akiket szűk, olykor autóforgalommal is érintett utcákba tereltek. A Zöfi 2020 őszén arról forgatott látványos kisfilmet, milyen anomáliákkal és balesetveszélyes helyzetekkel szembesül az a pécsi kerékpáros, aki szabályosan szeretne eljutni a Zsolnay Kulturális Negyedből a Kórház térre.

Az ügyben az egyesület nyilvános fórumot tartott, melyen a város polgármestere, az alpolgármesterek, döntés-előkészítő városi cégek képviselői, a rendfenntartásban illetékes szervek képviselői egyaránt részt vettek. A rövidfilmet levetítve beszélgetés indult a biztonságos városi kerékpáros közlekedés kialakításáról, a meghívottak és a bringások egyaránt tettek vállalásokat. „A fórum erőssége volt, hogy valódi párbeszédet tudott generálni a lakosság, a döntéshozók és a szakmai szereplők között” – mondta el Konkoly-Thege Júlia, a Zöld Fiatalok Egyesület pécsi csoportjának elnöke.

„A járványhelyzet nem jött jól a csoportunknak, a fizikai távolság és az összejövetelek hiánya, rendezvényeinek elmaradása kissé szétzilált minket. De az, hogy sikerült az év második felében legalább egy konkrét ügyben láthatóvá válnunk – nem csak a lakosság és a sajtó, hanem a döntéshozók számára is – nagy előrelépés” – mesélt a szervezet számára nehéz évről Júlia.

A csoport továbbra is aktív: külföldi hallgatóknak szóló szemléletformáló kiadványt szerkesztenek, és amint a járványhelyzet engedi, kerékpáros kirándulást szerveznek Malomvölgybe az új bicikliúton. A Zöld Fiatalok közeli tervei között szerepel egy fiatal korosztályt megszólító disputa verseny megrendezése is. A Város Mindenkié Pécs csoporttal együttműködésben pedig mélyszegénységben élő háztartásokat szeretnének kisebb felújításokkal élhetőbbé és energiahatékonyabbá tenni.


Similar Posts