Közösségi kertet alapítottak a Somogy megyei Lábod hátrányos helyzetű roma családai. Két telket művelnek meg, friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az embereket. A programnak fontos közösségépítő hatása is van: a közösségi gazdálkodás javítja a résztvevők önértékelését és csökkenti a többségi társadalom előítéleteit.

Lábod közel kétezer főt számláló falu, lakosságának 20-30 százaléka cigány származású, közülük sokan halmozottan hátrányos helyzetűek. Ők a falu Kislábodnak nevezett, szegregált településrészén élnek. A házakhoz tartozó földek közül kevés van megművelve, elmondásuk szerint sok helyen lenne szükség földmunkagépekre, de ezt nem tudják megfizetni. Nehezítő tényező a kertek végében kezdődő erdő, mert vadak az elkerítetlen telkeken növekvő friss hajtásokat rendre lelegelik.

A Lábodi Romákért Egyesület a helyi romák életminőségének javításán dolgozik: programokat, táborokat szerveznek számukra, felvilágosítást nyújtanak. Tavaly az Erősödő Civil Közösségek támogatásával szociális közösségi kertet hoztak létre a falu belterületén és egy kislábodi telken.

Azonnal elkezdtük tervezgetni, milyen szerszámokat vegyünk. A talicska biztos volt, hiszen azt már évek óta szerettünk volna. Ez a pályázat nem csak erre a programra, hanem hosszú évekre segít minketidézte fel Orsós Mária, az egyesület elnöke, hogy mi volt az első dolguk, amikor értesültek az eredményről.

A támogatásból elsősorban kertművelő eszközöket vettek: ásót, kapát, gereblyét, lapátot. A palántázáshoz egy kisebb fóliasátrat is beszereztek, így már nem a szobában kell tárolni dugványokat. A Rozika névre hallgató kapálógép segítségével nagyobb terület tudnak gondozni, de háti permetező, és a fúrt kútról működő öntözőrendszer is segíti a lábodiak munkáját.

A kertészkedést nem befolyásolta a járványhelyzet sem, a résztvevő családok egész évben dolgozhattak a szabad levegőn. Többféle vetőmaggal és növénnyel kísérleteztek, termett hagyma, fokhagyma, zöldhagyma, retek, paradicsom, paprika, kapor, répa, csótánybab, uborka is a közösségi kertben. Gyümölcsfákat is ültettek, így néhány éven belül nyaranta saját friss gyümölcseit eheti majd a közösség.

Nem csak a résztvevőket sikerült ellátni a kertből, jutott a faluban is bárkinek, aki kért. Tavasszal már palántákat is osztott a közösség. A lábodiak több alkalommal megálltak megnézni, megkérdezni, hogy mi történik a telken, és sosem távoztak üres kézzel. A többlet egy részét a kertművelők talicskákban kitolták az utcára, elvehetett belőle bárki, akinek szüksége volt rá. Rengeteg savanyút, lecsót, paradicsomot is eltett a közösség, hűtőládáik dugig vannak mosott, szeletelt, fagyasztott zöldségekkel.

„A résztvevők kitartása és lelkesedése, a gyönyörű termények, a pozitív visszajelzések megerősítettek minket abban, amiben hittünk: ha az embereknek lehetősége adódik rá, tudnak tevékenyen, közösségben dolgozni” – osztotta meg tapasztalatait Mária.


Similar Posts