A Szalántai Kötélugró Sportegyesület tagsága járványhelyzetben is összetartott: online edzésekkel, kiscsoportos találkozókkal vészelték át az időszakot. Az otthoni edzéshez a szervezet sporteszközöket biztosított a gyerekek részére. Szalántai, alsószentmártoni és harkányi roma és nem roma gyerekek edzettek, játszottak, ugráltak együtt a képernyők előtt.

A 2012-ben létrehozott, 2016-ban egyesületté alakult kötélugró csapat elszántan dolgozik azon, hogy hátrányos helyzetű és jó körülmények közül érkező, cigány és nem cigány gyerekek együtt, azonos feltételek között ismerhessék meg a sport és egy megtartó közösség nyújtotta örömöket és felelősséget. Három csapatban – Szalántán, Harkányban és Alsószentmártonban – összesen negyven gyerekkel foglalkoznak, heti öt edzést tartanak. Ha a gyerekek elfoglaltsága engedi, a rendszeres tréningeken felül igyekeznek minél több közös órát is szervezni a csapatoknak, táborokkal, szabadidős programokkal kovácsolják össze a közösséget. Az ilyen együttlétek, utazások során a gyerekek sokat tanulnak egymástól, érzékennyé válnak társaik problémái iránt.

A kötélugrók második alkalommal pályáztak sikerrel az Erősödő Civil Közösségek programjába. 2019-ben egy csapatszállító kisbusz megvásárlásra nyertek támogatást, tavaly pedig a szervezet működését alakították át és erősítették meg. Sikerült három főt részmunkaidőben foglalkoztatniuk, és több önkéntes is csatlakozott az egyesülethez, ezzel a szervezőmunka terheinek egy része lekerült a háromtagú edzőgárda válláról. A csapat vezetői februárban egy információs és kommunikációs technológiai képzésen vettek részt a projekt keretében. A pályázati támogatásból egyenruhát is vásároltak versenyzőiknek, a csapat így megjelenésében is felzárkózott a nagyobb klubokhoz.

A krízishelyzet a kötélugrók rendezvényeibe, fellépéseibe, versenyeibe is beleszólt, jó ideig még edzéseket sem lehetett tartani személyes jelenléttel. Bár csak online találkozhattak, a gyerekek lelkesen vettek részt az órákon, még fejlődtek is a sportban. Sikerült eljutniuk az országos versenyzés szintjére, és megállni a helyüket a sokszor rutinosabb versenyzőkkel szemben is.

„Felkészültünk arra, hogy a csapat jelentős részét akár el is veszíthetjük, ha megszűnnek a személyes kontaktok, ha nem lesz verseny, ami motiválja őket. A csapat viszont jelesre vizsgázott kitartásból és összetartásból” – mesélte büszkén Dobri Mercédesz Anna, az egyesület elnöke. „A tavalyi év legszebb pillanata megyei diákolimpia bevonulása volt, amikor mindhárom csapatunk tagjai felvonultak a verseny megkezdéséhez. Az járt a fejemben, hogy milyen nagy utat tettünk meg alakulásunk óta. A gyerekek arcára volt írva az öröm, az izgatottság és a büszkeség, ahogy szüleik, családtagjaik, tanáraik és osztálytársaik előtt mérettethették meg magukat” – osztotta meg velünk a nehéz év egy szép pillanatát Mercédesz.


Similar Posts