A Vadvirág Alapítvány egyik fő tevékenysége a fogyatékkal élő fiatalok támogatása, miután elvégezték az iskoláikat. Életük azon szakaszában, amikor a legkönnyebb elveszni – sokféle értelemben.

Sokakat érint, mégis marginális jelenségként kezelik Magyarországon azokat a fogyatékkal élő fiatalokat, akik az iskolarendszerből kikerülve számos problémával, nehézséggel kénytelenek egyedül szembenézni. Velük végez hiánypótló munkát a Vadvirág Alapítvány.

A ballagással egyidejűleg sokan kiesnek egy fontos szociális környezetből, a fejlesztési, támogatói lehetőségeik szinte teljesen beszűkülnek, rendelkezésre álló munkalehetőség pedig rendkívül kevés van. Ennek következményeként rövid idő alatt rendszerint gyorsan romlik az intézményrendszerből kikerült emberek állapota. Az az energia, segítség, fejlesztés, amelyet az iskolai évek alatt az intézmények biztosítottak számukra, a folytatás hiánya miatt lassan elenyészik. A legszomorúbb pedig, hogy pusztán tájékozatlanság miatt legtöbb esetben még a nekik járó ellátásokhoz sem jutnak hozzá.

Olyan probléma ez, aminek veszélyeit jól ismeri Völgyi Rita, ezért lett kollégáival egyik fő célkitűzésük az alapítványnál, hogy megpróbáljanak megoldást nyújtani. „24 éve szervezünk fejlesztő foglalkozásokat, első kézből látunk rá a problémára, ami az oktatásból kikerülő, fogyatékossággal élő embereket érinti. Érdemi segítséget nyújtunk, lehetőségeinkhez mérten biztosítunk sportolási- és közösségi lehetőségeket a hátrányos helyzetű társainknak” – mondta el a Vadvirág Alapítvány ügyvezetője. Hozzátette, hogy külön foglalkoznak a családtagok felkészítésével is, kifejezetten népszerű programjuk a szülősegítő tréningsorozat.

https://www.facebook.com/EmbersegErejevel/videos/2468881816766005/

Rita az alapítás évétől dolgozik a Vadvirágnál, önkéntesből lett az évek alatt a szervezet egyik vezetője. Munkáját nagyban segíti Józsefné Kiss Eliza és Märcz Mónika, de a csapatban ma már sokan dolgoznak a jó cél érdekében. „Vannak gyakorlott önkénteseink, a segítségükkel tanácsadást nyújtunk például a fogyatékkal élő embereket megillető állami ellátásokkal kapcsolatban. Fejlesztő munkánkat gyógypedagógusok, pedagógusok, edzők és rehabilitációs menedzserek támogatják” – magyarázta Völgyi Rita. „Hosszú távon csökkenti az ellátatlan sérült felnőttek számát, ha segítjük a fiatalokat az önálló élet kialakítására.”

Első Erősödő Civil Közösségek támogatásukból többek között boccia csapatot alapítottak, idén pedig a tevékenységeiket szélesítve több sportolási-, és közösségi programot szerveztek hátrányos helyzetű emberek részére állapotmegőrző szándékkal, egyúttal álláslehetőséget is adtak megváltozott munkaképességű dolgozók számára.

„Mindezzel szeretnénk a fiatalokra és családjaikra is hatni, erősíteni bennük az önérvényesítő képességüket, tudatosítani a saját felelősségüket a sorsuk alakításában” – zárta gondolatmenetét Völgyi Rita.

Similar Posts