1948-ban e napon kiáltotta ki és fogadta el az ENSZ Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.

A nyilatkozat nem pusztán szimbolikus dokumentum: a második világháború elképzelhetetlen borzalmai és a mérhetetlen emberi szenvedés késztette arra a világ nemzeteit, hogy közös nyilatkozatot fogalmazzanak meg a minden embert megillető alapvető emberi jogokról.

Már a szöveg megszületése is a különböző nemzetek lehetséges együttműködésének bizonyítéka: a kanadai John Peters Humphrey emberjogi aktivista vezetésével a szöveg megfogalmazásában részt vett többek között egy libanoni diplomata, egy francia filozófus, egy taiwan-i és egy indiai professzor és az amerikai First Lady.

Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata (mely a világ legtöbb nyelvre, eddig 337-re lefordított dokumentuma) 30 cikkben fogalmazza meg az alapvető polgári, kulturális, gazdasági, politikai és szociális jogokat, amelyek megilletnek minden embert, fajra, színre, nemre, nyelvre, vallásra vagy politikai meggyőződésre való tekintet nélkül.

Nem törvényerejű ugyan, de olyan erkölcsi és morális iránytű, melynek követése azt jelenti, azon dolgozunk, hogy jobb hely legyen a világ, és ne ismétlődhessenek meg a múlt borzalmai.

„Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell hogy viseltessenek.”

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának teljes szövege elolvasható itt. Itt pedig egy remek Prezi minden egyes cikkelyhez!

Similar Posts