Arató Vilja
programkoordinátor

Vilja fő feladata a pályázatok kiírása és elbírálása mellett a nyertes pályázók segítése, mentorálása.

A civil életbe szinte magától értetődően kerül be: egyetemi tanulmányai során több szervezetnél is önkénteskedik, majd a művelődésszervező diploma átvétele után egy közösségi házban kap munkát. Ezzel egyből fejest is ugrik a civil életbe, ”ami rögtön beszippantott”.

Amikor nem az ECK programban dolgozik, akkor harmadmagával mesealapú alkotó-foglalkozásokat, születésnapi bulikat és táborokat tart gyerekeknek. Emellett a Pécsbányai Kulturális Egyesület művelődésszervezője, és az Ezeréves Gesztenyés Szociális Szövetkezet aktív tagja. Szabadidejében “néha kaleidoszkópot, sárga tengeralattjárót vagy épp hógömböt készítek, telente pedig besegítek a sült gesztenye árusításába”.

Azért a MeseTérKépre a legbüszkébb, mert “társaimmal egy év alatt minden képzeletünket felülmúlóan messzebbre jutottunk, miközben csak olyasmit csináltunk, amit szeretünk, és aminek értelmét látjuk”.

Szuperhős-képessége az lenne, hogy értéket fedez fel mások által értéktelennek ítélt dolgokban,”például szupercuki és hasznos dolgokat varázsolok mások szemetéből”. Bár mivel most is ezt csinálja, “legyenek inkább lézerszemeim, amivel a legundokabb pénztárosokban is meglátom a jót”.

Ha egyet kívánhatna, akkor azt kívánná, hogy “mindig legyen nálam csirketöpörtyű”, de legalábbis egy olyan időnyerő, mint Hermionénak a Harry Potterben. Húgára néz fel a világon a legjobban, hiszen Ő “a legelvhűbb ember, akit valaha ismertem. És még vicces is”. Hisz abban, hogy ha mindenki olyasvalamit csinálhatna, amiben ki tud teljesedni, jobb hely lenne a világ.


Fúrós Anita
irodavezető

Fő feladata az ECK adminisztrációs feladatainak ellátása, számlák és iratok rendezése, szerződések előkészítése és minden olyan kevésbé látványos dolog elintézése, aminek köszönhetően zökkenőmentesen és olajozottan működik az iroda. S ami nélkül ugye káoszba fulladna minden.

Anita az ifjúságsegítő szak elvégzése után ébred rá, hogy fiatalokkal, gyerekekkel szeretne foglalkozni. A civil életbe egyik csoporttársa miatt kerül be, akinek hívására jelentkezik az Élmény Tár Tanodába zenés műhelyfoglalkozásokat tartani. Ez odáig „fajult”, “annyira szerelmesek lettünk egymásba a tanodával, gyerekekkel, hogy ott ragadtam” és már négy éve a tanoda mentor csapatát erősíti.

„Anita, te a barátom vagy és a mentorom is” – ez élete egyik legnagyobb szakmai elismerése, amire ma is a legbüszkébb, hiszen „úgy érzem, hogy a foglalkozásom elérte a célját”.

Szupererőt nem szeretne magának, mert „az baromi fárasztó lehet lelkileg, megelégednék a jó szakember címmel is”. De ha egyet kívánhatna, akkor az az lenne, hogy „a Nightwish álljon össze újra Tarja Turunennel” és ott legyen az egyik ilyen koncerten. Ja igen: őszintén hisz abban, hogy a világ boldogabb hely lenne, ha a csoki nem hízlalna!


Mester Zoltán
kommunikációs vezető

Az ECK külső és belső kommunikációját fogja össze, szerkeszti a honlapot és a közösségi oldalakat. Középiskolától fogva aktívan foglalkozik  irodalmi és kulturális programok szervezésével. Véletlenek sorozatának köszönhetően egy olaszországi ifjúsági csere alapjaiban változtatja és határozza meg a gondolkodását és világnézetét, s „nemcsak életre szóló barátságot találtam, de elköteleződtem univerzális  emberi alapértékek mellett”.

Szakmai ismereteit újságíróként és sajtósként szerzi meg egyetemi, önkormányzati és kulturális területen dolgozva, kis kitérőt téve a vendéglátásba. Szándékolatlanul is, de „tavaly újra közösségépítésbe kezdtem, amikor részben saját egészségügyi megfontolásból kutyás túracsoportot alapítottam”.

Ha szuperhős lenne, biztosan valami elképesztő haszontalan szupererőre vágyna, „például minden ötödik kilőtt pisztolygolyóra lennék csak golyóálló”, de inkább meggyőző erőt kérne, hogy egy gondolattal „hitet adhassak az embereknek, hogy az igazságért van értelme küzdeni”.

Ha egyet kívánhatna, akkor az a Sopranos folytatása mellett még egy border collie lenne Mandula mellé, de addig megelégedne több türelemmel, megértéssel és kitartással, hiszen a világ frankón jobb hely lenne, „ha az emberek, hívők vagy nem hívők, Jézus hegyi beszéde szerint élnék az életüket”.

Példaképei születése előtt elhunyt, soha-nem-ismert apja, akitől hite szerint hatalmas igazságérzetét, édesanyja, akitől a makacsságát örökölte, ami kettő dolog együtt halálos kombó, illetve felesége, aki folyamatos példát ad számára „elkötelezettségből, becsületességből és maximalizmusból”.


Nyirati András 
programigazgató

Andrásban egyetemi előadások alatt körvonalazódik meg a gondolat, hogy „jó lenne valami társadalmilag hasznosat csinálni” a hagyományos oktatási rendszer fenntartásán túl. Az emberi jogokért való küzdelem mellett végül gyerekkori barátja javaslatára az Amnesty International fesztiválos programjain köteleződik el egy életre.

Több mint tíz éve foglalkozik emberi jogi neveléssel, rendszeresen jár iskolákba, különböző csoportokhoz, fesztiválokra, hogy például az Élő Könyvtár főkönyvtárosaként hirdesse: „minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van.”.

Amikor nem az ECK stábot igazgatja, akkor az emberi jogi nevelés országos hálózatát szervezi. Az Emberség Erejével Alapítvány lassan 12 éves „és folyamatosan erősödik, ami szerintem elég menő”, nem hiába ez a büszkesége tárgya. S természetesen a gyerekei „akik cukik, okosak, jófejek és merem állítani, hogy ehhez nekem is van némi közöm”.

Szuperereje szuperhősként az lenne, hogy „mindig mindenkit ki tudnék békíteni egymással a legnagyobb vitában is”. Míg a jelenben él és a jövőbe tekint, azért ha kívánhatna, akkor egy időgépet kérne, ami visszaviszi 2008-2009 nyarára a Reggae Campekre.

Legnagyobb példaképe Nelson Mandela, „mert Ő hitt az emberi jogokba és bár az egyik legnagyobb ikon, folyamatosan önkritikával vizsgálta magát”.

Egyébként pedig hisz abban, hogy a világ frankón jobb hely lenne, ha mindenki úgy bánna másokkal, ahogy szeretné, hogy vele bánjanak.


Peták Péter
programkoordinátor

Péter az ECK egyik fő szakmai oszlopa, a csapat civil tekintélye.

A felelős közösségszervező és aktivista életbe húsz éve kerül be, amikor “érintett szülőként a gyerekeink érdekében helyi egyesületet hoztunk létre Istenkúton”. Felbukkan az elmúlt két évtized több híres civil megmozdulásában, kezdeményezésében, motorja és központi figurája a Tubesre tervezett lokátor megakadályozására indult mozgalomnak.

Nem sokkal később a hivatását is a civil szférában találja meg, olyan ügyekben és olyan szervezetekért dolgozik, amelyeknek küldetésével nemcsak mélyen azonosulni tud, de amelyekben folyamatosan új tapasztalatokra tehet szert: Istenkúti Közösségért Egyesület, Közösségfejlesztők Egyesülete, Civil Kollégium Alapítvány.

Amikor nem az ECK-val dolgozik, leginkább a Pécsi Közösségi Alapítványban működik közre, hogy jobb hellyé tegye városát.

Rendkívül büszke minden olyan eseményre, ahol “megmutattuk, hogy a pécsiekben van kurázsi és képesek az összefogásra”.

Szuperhősként Ő lenne a Tükörpajzsos Őrző, vagy egyszerűen: A Régi Motoros Civil.

Ha egyet kívánhatna, akkor világbékét kérne, és szerinte a világ frankón jobb hely lenne, ha Pécsen lenne.


Tükörpajzsos Őrző